BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är inte ovanligt att en av de vuxna kommer på samtal till oss först. Sedan kanske partnern också vågar sig hit och ibland kan även ungdomarna och barnen komma. Det är fantastiskt att få jobba så. Vi ser tydligt att alla relationer påverkar varandra, det är till exempel många vuxna som säger att barnen har blivit lugnare hemma när parrelationen har börjat fungera bättre, säger Elisabet Edefors.
Mer fritt och flexibelt
Båda har jobbat många år inom kommunens socialtjänst och inom landstinget, år som har fyllt dem med erfarenheter av olika människor, familjer och situationer. Men att jobba på en myndighet innebär också att vara tvungen att anpassa sig till regler, lagar och organisation. De har längtat efter att kunna jobba mer fritt och flexibelt utifrån de behov de ser.
På Kraftkällan har de nu format en verksamhet som fungerar just så. De har satt barnen i centrum och tagit avstamp i barnkonventionen, i att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. För dem båda är det självklart att en familj kan vara en sådan trygg växtplats för barnen. Familjen, tänker de, är som det lilla samhället. Och om man ska få samhället att må bra måste man börja där. Därför ligger fokus på att få relationerna i familjerna att fungera bättre.
– Människor som kommer till oss har ofta inte mycket hopp kvar i sin situation. De är trötta och uppgivna och ser ingen väg vidare. Det är just det där att få ingjuta hopp i en människa som är så fantastiskt. Att under samtalet se att det börjar lysa lite i ögonen igen och veta att det hoppet ger kraften till att orka vidare, framåt, säger Marie Antonsson.
Elisabet Edefors fyller i.
– Jag tror inte att det främst är vilken metod vi använder oss av i samtalet, som betyder mest för de vi möter, utan, att vi visar att vi tror att det är möjligt med förändring. Vi ser ingen situation eller person som omöjlig. Vi vill förmedla till varje person vi möter att den är värdefull och unik, säger hon.
Behovet av hjälp är stort, just nu har de 60 personer i samtal, och det hör av sig nya familjer i stort sett varje vecka.
– Många familjer upplever att vardagen rusar på, att det är höga krav och att det blir grinigt, gnetigt och konflikter. Man ser fel hos den andra och försöker ofta börja förändra varandra. Det är som en negativ spiral som riskerar att bli värre och värre.
Kraftkällan är något så ovanligt som ett hjälpcenter utan krångliga regler, utan långa köer och utan höga avgifter. Kontakt får man via telefon, mejl eller Facebook och ett första samtal bokas i stort sett alltid in inom ett par veckor.
– För oss är det viktigt att fånga upp människor direkt när det krisar, därför är vi mån om att första träffen alltid sker snabbt, säger Marie Antonsson.
Kostnaden är 300 kronor för ett samtal. Kraftkällan drivs som en ideell förening och måste ta betalt för att gå runt. Samtidigt får brist på pengar aldrig vara ett hinder för hjälp, säger de.
– I vissa fall får man betala det man kan, i andra har vi fondmedel som vi kan ta av för att täcka kostnaderna. Vi har även ett kostnadstak och vi för alltid en dialog om vad som är rimligt för varje enskild familj att betala under en månad, säger Elisabet Edefors.
Medkänsla som drivkraft
Ända sedan hon utbildade sig till socialpedagog för över 20 år sedan, har hon drömt om att få jobba på ett ställe som Kraftkällan. Nu finns det dagar när hon stannar upp och plötsligt inser att hon är här nu, att det var precis så här hon såg det.
– I grunden är det en medkänsla med människor som driver mig. Jag ser att det inte är lätt att vara en familj. Och jag vet att man kan komma så långt genom att stärka den närmsta kärnan. Vi kan ge redskap till de vuxna som ger dem bättre ork och ett bättre klimat i familjen. Det kanske är mer än medkänsla? Ja, jag skulle nog kalla det kärlek faktiskt.