– Vi hade pratat lite vagt om att låta renovera huset och göra det mer energieffektivt, men det där var något helt nytt för mig.
”Vill ha en kalkyl på alternativet”
Den dåvarande kommunchefen Ove Dahl fick i uppdrag att utreda förslaget om nya bostäder, en utredning som sedan presenterades i april 2015. I december samma år valde man även att gå vidare med planerna på ett nytt kommunhus med 600 arbetsplatser. Att underlaget som presenterades för renovering av kommunhuset gällde för bostäder, inte för befintliga arbetsytor, var något som (S) så småningom reagerade på.
– Man har alltid jämfört nybyggnation av stadshus med detta underlag och vi tog då för givet att jämförelsen gällde för om vi i stället skulle sitta kvar. Vi är inte principiellt emot beslutet att bygga nytt, men åtminstone vill vi ha en kalkyl på vad alternativet, att renovera och behålla våra arbetsplatser, skulle innebära för kostnad.
Underlaget som Åsa hänvisar till är ett kortfattat dokument från 2014 där en extern konsult har räknat på en renovering för nya lägenheter i kommunhuset, kvarteret Ansgarius. Kostnaden är här satt till 260 miljoner konor exklusive bland annat administration, anslutningsavgifter och skatt. Dock finns det ingen jämförelse med att renovera det befintliga.
– Jag har aldrig bett om detaljprojektering, men jag behöver ett underlag för att kunna ta ställning.
Kombinerar stads- och stationshus
Hösten 2016 får frågan ny fart då kommunen börjar förhandla med Jernhusen om ett kombinerat stads- och stationshus. Snart undertecknas en avsiktsförklaring och parterna utlyser en arkitekttävling som arkitektbyrån White kammar hem med sitt förslag ”Under ett tak”. Med en målbild om 21 000 kronor per kvadratmeter skulle det röra sig om cirka 300 miljoner kronor för det 14 000 kvadratmeter stora huset. Man presenterar även en årlig hyresbesparing jämfört med det nuvarande kommunhuset på 7,5 miljoner kronor.
– Vi lade inget eget yrkande då vi konstant röstat nej, ska man ändå genomföra det så behöver vi självklart förslag, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
Skissen omarbetas och i slutet av september 2017 träffas så parterna för att teckna avtalet – det som kräver ett godkännande av fullmäktige på tisdag. Nu kommer siffran som har fått oppositionen att reagera, kommunen ska satsa 635 miljoner kronor för stadshusdelen och 33 miljoner för ”vardagsrummet” – en total investering på 668 miljoner. Den nuvarande kostnadskalkylen skulle innebära kommunens näst största investeringsbeslut någonsin, efter Sandvik 3.
– Jag tycker det är mycket olyckligt att vi har landat i ett så stort investeringsbeslut utan att vara överens, det har enligt mig alltid varit en styrka med Växjö. Om man ska dra någon lärdom från detta så kanske det är att man inte ska göra så stora frågor utifrån vallöften.
Många upprörda
ETC Växjö har tagit del av ett mejl skrivet i december 2016 från projektledare Ove Dahl där den kommunala delen av juryn informerades om att det nya stadshuset skulle klara en investering på 430 miljoner kronor. Nio månader senare är alltså den siffran uppe i 635 miljoner.
– Jag har inte fått detta till mig tidigare, men uppenbarligen handlar det om en 50-procentig ökning på kort tid. Detta stärker oss i åsikten att vi skulle behöva en ny kalkyl, något måste ju ha hänt sedan december, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
Kritik har även väckts i olika medier från privatpersoner, där en del till och med hävdar att beslutet kräver en folkomröstning. Även om detta inte är aktuellt för någon av politikerna så säger Åsa Karlsson Björkmarker att hon förstår de upprörda reaktionerna.
– Jag har full förståelse, inte minst då vi ser flera nämnder som gör besparingar. Sedan ska man även ha i åtanke att det nya stadshuset gäller arbetsplatser för 600 av kommunens 6 500 anställda – visst vi kanske ska flytta men vi kanske kan göra det billigare. Det här är ändå skattebetalarnas pengar.