Sedan man införde regelbundna provtagningar för cellförändringar på mitten av 1960-talet har trenden varit att allt färre kvinnor insjuknat i livmoderhalscancer. Men nu visar en ny rapport från Cancerfonden att antalet fall av livmoderhalscancer plötsligt ökar kraftigt och under åren 2014–2015 upptäcktes ungefär 20 procent fler fall än tidigare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det. Men många landsting måste bli ännu bättre på att få fler kvinnor att delta i screeningen. Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden.
Kvinnor mellan 23 och 50 år kallas till cellprovskontroll vart tredje år, och efter 50-årsåldern kommer en kallelse vart femte år. I 60-årsåldern avslutas kontrollerna så varje kvinna erbjuds sammanlagt tolv undersökningar under sin livstid. Men en femtedel av alla svenska kvinnor deltar inte i kontrollerna regelbundet och andelen varierar mellan landstingen. Västra Götaland är ett av länen där många testar sig, men i Uppsala län, Kronobergs län och på Gotland tenderar färre kvinnor att dyka upp när de blir kallade.
Högre risk med låg inkomst
Forskare från Göteborgs universitet har studerat 600 000 kvinnor som kallades till cellprovstagning under 2012 och kommit fram till att flera faktorer påverkar kvinnornas benägenhet att testa sig. Kvinnor med låg inkomst hade dubbelt så hög benägenhet att inte delta i screeningen som kvinnor med hög inkomst. Arbetslösa och personer som är beroende av försörjningsstöd hade en ännu högre tendens att utebli.
De senaste åren har VG-regionen gjort flera satsningar på att nå ut till de kvinnor som inte dyker upp på testtillfällena. Om man inte gjort cellprov på sex år blir man uppringd av en barnmorska som erbjuder hjälp med att boka en tid. Har en kvinna inte lämnat cellprov på sju år skickar regionen ett brev med ett erbjudande om ett självtest för HPV-virus som man kan göra hemma. Under 2014 lånade de även in en specialbyggd buss som fungerade som en mobil enhet för cellprovstagning. De parkerade på olika platser i Västra Götaland och erbjud snabb cellprovstagning.