– Pandemin är inte över, även om den har gått in i en ny fas. Vi behöver fortsätta att ta ansvar och vara rädda om varandra, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) på pressträffen.
Socialministerns budskap var tydligt: alla måste hjälpas åt för att hålla nere smittspridningen av coronaviruset för att hålla minska belastningen på vården. Svenska folket uppmanades därför att ta stanna hemma vid sjukdom och att vaccinera sig om man inte redan har tagit de doser som behövs.
– Samhället har lutat sig tillbaka lite grann och när smittspridningen ökar behöver vi påminna om att det fortfarande är allvar, sa Forssmed (KD).
Kraftig ökning av covidfall
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har antalet covidfall ökat kraftigt sedan slutet av november. Mellan vecka 47 och 48 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 med 58 procent och virusnivåerna är nu tillbaka på samma nivåer som i mars i år.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, som också närvarade vid pressträffen, betonade vikten av att alla som är över 65 eller i en riskgrupp ser till att de har tagit alla doser de rekommenderas, då de löper extra stor risk att bli allvarligt sjuka.
– Man bör fundera över om man stämmer in på kriterierna för att klassas som riskgrupp, till exempel om man är överviktig eller har fetma, sa hon.
Ansträngt läge
I nuläget vårdas runt 1300 personer för covid-19 runt om i Sverige och om smittspridningen inte avtar kan det leda till en svår situation inom sjukvården, där många sjukhus redan nu märker av problem med brist på vårdplatser och hög sjukfrånvaro inom personalstyrkan. En situation som dels beror på den ökande smittspridningen av coronaviruset men även på att spridningen av influensavirus, och RS-virus också ökar kraftigt just nu.
– Den minskade immuniteten vi har i befolkningen gör att spridningen är omfattande. Stanna hemma om du är sjuk, sa Tegmark Wisell.
Men trots att smittspridningen ökar i samhället var regeringen och myndigheternas besked att man i nuläget inte kommer att återinföra några restriktioner i samhället i syfte att stoppa viruset.
– Vi ser inga tecken på att det kommer att behövas i nuläget förutsatt att vi inte får en förändrad epidemiologi där viruset tränger igenom immunförsvaret. Vi ser inte den typen av konsekvens som sannolik, sa Karin Tegmark Wisell.