Dagens ETC når Richard Nordin (C) ute på en löprunda. Han livesänder själv tv-spel på plattformen Twitch och har med sin profillänk i signaturen på riksdagsmejlen.
– Sportwashing har vi varit medvetna om ett bra tag inom den traditionella idrotten, med exempel som fotbolls-VM och den saudiska fotbollsligan och hur man fullkomligt pumpar in pengar där. Det är ju ett sätt att nå ut med sina värderingar också och det är det stora problemet.
C: Jag blir bestört
Richard Nordin är starkt kritisk till att den svenska e-sportjätten Ninjas in pyjamas, efter kinesiska påtryckningar, raderade allt sitt offentliga stöd för Ukraina.
– När man tvingar folk att ta ner uttalanden är det allvarligt på riktigt. Jag blir bestört när man ser hur Ninjas in Pyjamas har fått påtryckningar och valt att följa dem. Det är en yttrandefrihetsfråga, vi kan inte ha en situation där ägare eller sponsorer börjar diktera vad man får säga och inte.
Finns en gräns
Även om svenska företag kan växa och utvecklas med pengar från monetära vattenhål som den till synes bottenlösa saudiska investeringsfonden menar Richard Nordin (C) att det finns en gräns för vad som är etiskt och moraliskt rätt.
– Om det handlar om rena investeringar är det välkommet att man vill investera i Sverige och svensk teknik. Men man får inte diktera innehållet. Om de här saudiska ägarna ställer krav på att det exempelvis inte får finnas något homosexuellt innehåll i spelen, eller att man inte får prata om kvinnors rättigheter, då är det ett stort problem. Jag har länge efterfrågat lagstiftning som säkerhetsgranskar strategiska investeringar.
Han drar en parallell till andra kulturområden.
– Hade saudiska ägare gått in och köpt Svenska Filminstitutet eller ett svenskt filmföretag och börjat diktera vilka filmer man får skapa och inte hade det blivit ett regelrätt ramaskri. Så det här behöver vi hålla ögonen på och e-sporten förtjänar ett större politiskt fokus. I den här fighten kan man inte stå själv, här behövs en uppvaktning från hela yttrandefrihetsrörelsen.
V: Saudi vill dominera
Vasiliki Tsouplaki är Vänsterpartiets talesperson för sport, idrott och e-sport. Hon har läst Dagens ETC:s granskning och ser med oro på Saudiarabiens massiva investeringar.
– Det är tydligt att man vill dominera spelbranschen, både sett till produktutveckling och e-sporten. Det ligger i deras intresse att man ska förknippa Saudiarabien med spännande underhållning istället för brott mot mänskliga rättigheter. Och det är oroande om man använder ägandet för att påverka spelens innehåll, eller vilka som kan och får tävla.
Även om saudiska Savvy Games Group, som äger svenska Dreamhack, just nu håller sig i bakgrunden behöver frågan bevakas noggrant, säger Vasiliki Tsouplaki.
– Om man ska bli framgångsrik med att sprida propaganda är man nog till en början lite försiktig med att lägga fram politiska riktlinjer. Det får ligga lite under ytan istället. De här staterna och aktörerna vandrar en balansgång för att lyckas med sin sportswashing.
Integriteten försvinner
Det är viktigt att ekonomiska intressen inte hamnar för nära det sportsliga.
– Svenska företag får så klart själva avgöra vilka investerare man vill ta in. Men det är ett idrottspolitiskt problem om det ekonomiska intresset hamnar för nära sporten, och om det gör att man inte kan garantera en sportslig integritet. Om det händer blir det i förlängningen de olika staternas och ägarnas politiska intressen som påverkar utformningen av idrotten och i det här fallet e-sport.
Den svenska spelbranschen är spännande att följa, från ett politiskt perspektiv. Vasiliki Tsouplaki säger att det är en positiv sektor som gör att människor kan utvecklas i en kreativ gemenskap.
– Idag innebär det att människor i alla åldrar kan känna spelglädje i en värld och kring arrangemang utan politisk påverkan. Jag hoppas att vi kan behålla det så.
SD: Farhågor när icke-demokratier investerar
Ett parti som motionerat flitigt om e-sporten i riksdagen är Sverigedemokraterna. Där har Angelika Bengtsson ansvar för sport- och idrottsfrågor i kulturutskottet. Hon lämnar skriftliga svar på Dagens ETC:s frågor.
– Givetvis ser vi farhågor när icke-demokratier investerar i e-sporten, som ska vara ett nöje och socialt sammanhang. I Sverige har e-sporten etablerat sig i demokratiska former inom föreningslivet, något som även möjliggjort deras medlemskap i Riksidrottsförbundet (en fråga vi varit med att stötta och driva).
Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat Kinas inblandning i stora infrastruktursatsningar.
– Det är inte bra i längden när makt koncentreras till få länder, som därtill har bristfälligt demokratiskt underskott.
Urholkar trovärdigheten?
Angelica Bengtsson kallar Ninjas in pyjamas agerande för sorgligt.
– Det är sorgligt och gör mig förbannad att svenska företag inte vågar stå på sig i stödet till Ukraina. Här är det tydligt att hela svenska e-sportförbundet stöttar och står bakom Ukraina i detta anfallskrig, medan spelutvecklingsföretaget Ninjas in pyjamas inte går samma linje. Det riskerar att urholka Sveriges trovärdighet, vilket kan vara skadligt på sikt.
Pengar från till exempel saudiska investeringsfonden gör att svenska spelföretag kan växa och anställa fler. Är det inte bra om demokratier handlar med stater som Saudiarabien och Kina?
– Det är idag svårt att helt utesluta handel med stater som Saudiarabien och Kina. E-sporten är fortfarande en liten bransch i Sverige, jämfört med i Asien om man ska se till investeringar och utvecklingsmöjligheter. Det är därför desto viktigare att svenska företag som expanderar utomlands väljer att tydligt stå upp för svenska, demokratiska värderingar i sina samarbeten med aktörer i andra länder. Vi har som parti tidigare kritiserat att länder använder sig av sportwashing, senast under fotbolls-VM i Qatar. Idrotten ska och borde vara en frizon från sådant. Vi värnar idrottens demokratiska uppbyggnad och ser med oro på den utveckling med korruption och sportwashing som nu pågår.