Det är något som inte stämmer med mannen med blombuketten. Ett vanligt blombud hade väl bara lämnat blommorna om ingen svarar när man ringer på, men den unge mannen står kvar framför dörren när Yara kikar genom titthålet.
– Vad gör du här, säger Yara genom dörren.
Då höjer den unge mannen en pistol mot dörren och avlossar tre skott. En av kulorna går igenom dörren och träffar Yara mitt i magen.
I förhör ska Yara senare uttrycka att händelserna kvällen den 9 november är obegripliga. Hon har bott i Sverige i fyra år, här har hon inga fiender. Både hon och maken Marko lever vanliga, städade knegarliv. Inte heller polisen hittar något tydligt motiv eller någon anstiftare.
Skjutningen är ett av flera våldsdåd mot familjer och personer utan kopplingar till gängkriminalitet mot slutet av 2024. En annan sker natten innan i Sundbyberg, en skjutning som en 17-åring idag dömdes till åtta års fängelse för.
Tre skott avlossades då genom ytterdörren hos en barnfamilj vid tretiden på natten. I bostaden fanns föräldrarna och den yngsta dottern och hennes kompis som hade sleepover. Familjen beskriver sig även de sakna fiender och skulder.
Det enda de kan komma att tänka på är deras tidigare hyresgäst Enzo, som ännu inte ändrat adress sedan han hyrde familjens bostad i andra hand och som inte betalat den sista hyran. Misstanken visar sig vara riktig, den tidigare hyresgästen har dygnet innan skjutningen börjat få hotfulla meddelanden om en påstådd skuld till en tidigare riksdagspolitiker. Han har krävts på tre miljoner inom en vecka:
”Din familj åker först, valet är ditt.”
Nio våldsdåd på 20 dagar
November 2024 skakas Sverige av ännu en våldsvåg. Anonyma hot riktas mot oskyldiga, stora summor avkrävs barnfamiljer, om nätterna dyker beväpnade tonåringar upp runt deras bostäder.
Dagens ETC har kartlagt nio våldsdåd som bedöms hänga ihop, där sju har gått till åtal och fällande dom.
En av männen bakom våldsvågen är en 23-årig man som kallar sig för Krabban. Han är dömd till sju års fängelse för att vid två tillfällen ha instruerat tonåringar att placera ut handgranater, men Dagens ETC:s kartläggning visar att han har varit delaktig i fler våldsdåd än så.
Det är i detta sammanhang den tidigare riksdagspolitikerns skuldebrev dyker upp. Hur det har hamnat i händerna på en kriminell indrivare är oklart, men indrivaren utger sig för att vara Dalennätverkets ledare Mikael ”Greken” Tenezos och skickar hotfulla meddelanden till ex-politikerns tidigare affärspartner, Enzo.
I förhör uppger Enzo att han kom i kontakt med ex-politikern i kändistäta fest- och eventsammanhang för omkring tio år sedan.
– Det var liksom Stockholms elit, när jag bjöd till fest då kom ju alla.
Ex-politikern köpte in sig i Enzos företag, som inte hade börjat gå med vinst och som heller inte hann ta fart innan Enzo fick ett erbjudande om att flytta till Spanien. Han ska då ha överlåtit hela företaget till den före detta riksdagsledamoten, men här verkar det ha uppstått meningsskiljaktigheter och ex-politikern ska ha upplevt sig lurad på pengar.
Redan då ska kriminella ha kopplats in. Enzo uppger i förhör att han ska ha träffat Bandidos i Spanien och tagit emot telefonsamtal från män som sa sig tillhöra kriminella nätverk i Serbien.
Nu har alltså skulden hamnat hos någon som utger sig för att vara Dalennätverkets ledare Greken.
Och snart börjar det smälla på adresser med kopplingar till Enzo. Det skjuts mot hans tidigare bostad i Sundbyberg och mot hans släktings industrilokal.
De som gör fotarbetet, alltså rekryteringarna, vapenleveranserna och skjutningarna är kopplade till det lösa nätverket som cirkulerar runt mannen som kallar sig Krabban.
”Team Krabba”: Narkotika och indrivningar
Sent en tisdagskväll dyker ett meddelande upp på skärmen i en 17-årig killes telefon.
”Men nu jag ska fixa indrivningar och stickys till oss grabbar”
Det är Krabban som skriver. Det är den 15 oktober 2024, alltså tre veckor innan våldsvågen utbryter. Redan nu har Krabban planer på att organisera unga utförare för utpressningsärenden.
17-åringen är bara en av flera ungdomar som Krabban har kontakt med. I telefonsamtal coachar han dem i hur sprängdåd går till, trycker på vikten av att hålla låg profil efter att man sprängt en port och organiserar vapengömma med hjälp av 17-åringens flickvän. Samtidigt är han uppmuntrande och bejakande. Behöver 17-åringen hjälp med något är det bara att höra av sig.
”Löser allt för er broder <3”
17-åringen har en stökig barndom med tidig lagföring och skilda föräldrar. Det har han gemensamt med flera andra killar som kommer i kontakt med Krabban. För Polisen ska Krabban senare berätta hur han värvade killarna som narkotikaförsäljare genom utemat, kläder och cannabis.
– Jag träffade dem och bjöd på någon holk då och då. Det var liksom inte något konstigt, jag bjöd dem på mat och köpte lite kläder åt dem, säger han.
I den kriminella miljön sitter Krabban därmed på en värdefull resurs: lojala och våldskapabla utförare, som kan ta på sig riskfyllda dåd i syfte att sätta press på utpressningsoffer. Gänget framstår som den kriminella ekonomins svar på ett appstyrt bemanningsföretag, med Krabban som förmedlare av uppdrag till unga utförare.
– Det är sådana utskick som du hittar överallt på nätet. Det är inget konstigt. Det kan du hitta på Snapchat också, i rätt grupper. Då står det ju bara vad det är för typ av jobb och vad det är för summa, säger han i förhör.
Gänget runt Krabban ägnar sig också åt narkotikahantering. När polisen gör husrannsakan i ett hotellrum där en av Krabbans underhuggare bor hittas ett knappt kilo amfetamin, som portioneras ut med hjälp av vågar och redlinepåsar.
I en av killarnas telefon finns en reklamtext för ”dunder tjack” och ”ladd från Skåne” som ska skickas till kunder på sociala medier. Texten är undertecknad med ”Team Krabba”. En annan av killarna i gänget tar en bild där hans ansikte täckts över med en krabb-emoji. Det står fyra namn på bilden, alla avslutas med en krabba.
– Polisen kommer börja kalla vårt nätverk för Krabbanätverket, säger Krabban i ett avlyssnat telefonsamtal.
– Det är så det ska heta, bror, svarar 17-åringen.
I våldsvågen vintern 2024 tycks Krabban spela en nyckelroll. Samtidigt är han en udda fågel i Uppsalas och Stockholms kriminella miljöer. Han kommer ursprungligen från Skåne, har bara bott i Stockholmsregionen ett knappt år när våldsvågen börjar. Då hade han aldrig tidigare dömts för något våldsbrott.
Psykisk ohälsa och ölintresse
Krabban växer upp i ett litet samhälle i norra Skåne. I vuxen ålder ska han beskriva barndomen som stökig och bråkig, men pluggar vidare på gymnasiet. När kommunen startar ett ungdomsråd får han en plats i styrelsen, där han har hand om rådets sociala medier.
Men i vuxen ålder faller Krabban, som uppger sig lida av allvarlig psykisk ohälsa, in i ett eskalerande missbruk. Han döms för narkotikabrott och skadegörelse, lämnar Skåne och flyttar till Uppsala. Där börjar han sälja amfetamin.
Samtidigt har han andra intressen. På ett forum för ölintresserade har han recenserat över 60 olika IPA. En öl med ”starka toner av citrus” får betyget fyra av fem.
Kopplar samman utförare och beställare
I början av november skjuts tre skott mot en Enzos före detta adress i Sundbyberg, i syfte att driva in skulden till ex-politikern. Skytten är en av Krabbans underhuggare och i chattar organiserar han vapenöverlämning med hjälp av skyttens flickvän. Vid det här laget har polisen börjat lyssna av hans samtal.
Efter att en handgranat briserat utanför en bostad i centrala Stockholm tas Krabban in för förhör. Där är han ovanligt pratglad och berättar om sitt eget missbruk, knarkfester på hotell och konflikter med klanen i Skåne. Han avslöjar både smeknamn på medmisstänkta och sin egen otrohetsaffär.
Tidigt förstår han att loppet är kört: han nekar till att göra anspråk på beslagtagna köksattiraljer med motiveringen att han inte kommer behöva dem på ett tag.
Enligt Krabban själv börjar det hela på en hemmafest i Norrort någon månad tidigare. Där träffar han en okänd person, som undrar om Krabban kan ordna folk som kan ta på sig uppdrag. Krabban, som umgås med yngre knarklangare, svarar ja.
Därefter börjar han koppla samman unga utförare med tunga beställare. Det medger han i förhör, men han hävdar att han inte aktivt deltar i planeringen av våldsdåden, utan finns där som bollplank och storebrorsfigur.
– De blev irriterade för att de inte hade fått någon betalning och då har jag väl gått in. Jag är lite äldre. Äldre brukar få lite mer respekt när man pratar med dem, säger han i förhör.
Efter rättegången mot Krabban och hans tre underhuggare har polisen fortsatt kartlägga gänget bakom utpressningarna. Tre personer, som åklagare Anna Stråth menar ha fungerat som anstiftare, är häktade.
– Det är en utredning som pågått en längre tid, där vi vänt på varje sten för att förstå vad som har hänt och vilka som ligger bakom det. Den utredningen har lett till fällande dom för flera personer som vi bedömer vara delaktiga i det här, men också till att förundersökning pågår mot andra personer och där vi bedömer att prognosen ser god ut för att det ska bli åtal framöver, säger Anna Stråth.
Men Mikael Tenezos, som pekas ut som beställare, är inte en av dem.
– Han är inte misstänkt för delaktighet i den brottslighet som du intervjuade mig om igår, säger Anna Stråth.
Kanonmat för gängen
Polisens brottsutredningar avslöjar strukturen bakom hoten och våldsdåden i utpressningsvågen där ex-politikerns skuld ingår.
Det rör sig om löst sammansatta nätverk, med en informell hierarki.
I botten finns de unga utförarna, tonårskillar som ofta kommer från andra kommuner. Svåra uppväxtförhållanden, missbruk och tidiga LVU-placeringar är en röd tråd. De fungerar som kanonmat för gängen, som inte verkar bry sig särskilt mycket om de åker fast: pojken som skjuter mot dörren i Fisksätra frågar sina uppdragsgivare i en chatt om han inte ska ha handskar och mask vid skjutningen, men får nej till svar.
Ovanför tonårskillarna som utför dåden finns i flera fall Krabban, som bistår med råd och planering inför attentaten.
Ovanför Krabban finns i sin tur uppdragsgivarna, som driver in skulder och vill ta emot betalningen. Men vilka de egentligen är, det har inte klargjorts av utredningarna.
Mikael Tenezos från Dalennätverket refereras till i flera fall: två familjer mottar hot från någon som presenterar sig som ”Greken från Dalen” och Krabban nämner honom vid namn i ett avlyssnat telefonsamtal. Men om det verkligen är han som döljer sig bakom det utländska telefonnumret framgår inte av förundersökningsprotokollet.
I förhören med polisen är det tydligt att det finns en sak som Krabban inte vill prata om: nivån ovan honom i hierarkin. I avlyssnade telefonsamtal uppger han sig stå i direktkontakt med Mikael Tenezos och han refererar återkommande till Dalen, men när Polisen undrar om kontakterna med Greken blir han tyst.
– Ingen kommentar, svarar den annars pratsamme Krabban på Polisens fråga.
Också utredningen om försöket till utpressning av Enzo lades ned den 26 februari, med hänvisning till att det inte gick att bevisa vilka som skickat de hotfulla meddelandena.
Åklagare i det fallet var Alexandra Bittner. För henne är den nedlagda utredningen ett exempel på en återkommande problematik i brottsutredningar kring gängvåld. Även om utförarna lagförs fortsätter våldet, då anstiftare och beställare gömmer sig bakom krypterade appar och anonyma alias.
– Det är otillfredsställande för rättsväsendet att man inte kan motarbeta dem som ligger bakom alltihop. Så länge man inte kommer åt dem kommer man inte få stopp på den här typen av brottslighet. Det kommer alltid finnas nya småkillar som kan ta på sig uppdragen, säger Alexandra Bittner.
Namnen på brottsoffren är utbytta.