Helvegetariska matställen liknar ofta mer caféer eller enklare lunchställen än restauranger med tryckta menyer och kvällsöppet. Den senaste i raden av lunchställen med helt vegetarisk profil i Stockholm är Betan på Östermalm. De presenterar sig också på hemsidan mycket riktigt som ett vegetariskt och ekologiskt café. Men hit kommer lunchgästerna för ett mål lagad mat, två varmrätter plus en soppa brukar stå på den dagliga menyn.
ETC träffar kockarna Viktor Sundén och Joakim Mathiasson samt Jenny Sundén som tagit fram Betans koncept, för att prata om vegotrenden.
De menar att människor fått en ny förståelse för vegetarisk mat.
– Tidigare var vegetarianism mer politiserat, idag är det fler som väljer äter grönt för att det är hälsosamt, säger Joakim.
Många väljer också vegetariskt av miljöskäl. Gröna livsmedel tär mindre på jordens resurser och generar betydligt mindre växthusgasutsläpp, vilket kanske kan platsa under rubriken politiskt ställningstagande i samma klass som att sopsortera eller åka kollektivt istället för att ta bilen.
Viktor flyttade nyligen till Stockholm från Malmö. Där finns fler vegetariska matställen och utbudet av veganprodukter är större.
– Det gäller förvisso främst i vissa stadsdelar där det bor många politiskt engagerade människor, men det påverkar ändå indirekt hela staden, säger han.
De ser ändå flera tecken på att det faktiskt råder en nationell vegotrend, inte bara bland politiskt engagerade ungdomar: Ett nytt vegetariskt matmagasin har börjat ges ut, alltfler leverantörer av färdiga matkassar erbjuder vegetariska alternativ, flera skolor diskuterar att införa en vegetarisk lunch i veckan och musikfestivalen Way out west har kört helvegetariskt två år i rad. Vegomatställena blir fler, om än i långsam takt, och alltfler kockar satsar på grönsaker som delikatesser. Trendspanare som Christina Cheng från varumärkesbyrån Cheng/Alert menar också att vi kommer att välja mer grönt på tallrikarna framöver, även de som inte tar steget fullt ut och väljer bort kött helt.
Men än så länge är vegotrenden ett storstadsfenomen.
– Min släkt i Lappland tycker att det är jättkonstigt att jag är vegetarian, konstaterar Joakim.
Jennys och Viktors föräldrar, som båda är vegetarianer och bor i Vårgårda, har det inte lätt att hitta något vegetariskt utom pizza Margherita när de ska äta ute.
Håller ni med om att det samtidigt finns en köttrend?
– Absolut, det har dykt upp flera restauranger som profilerar sig som rena köttrestauranger, säger Jenny.
Viktor tror att köttrenden handlar om en längtan efter att gå tillbaka till något sorts ursprung, där djuret slaktades och varje del togs till vara.
– Per Moberg har stor skuld i köttrenden! Jag tror att den handlar om att uppleva något genuint och rustikt, som att stoppa sin egen korv eller grilla över öppen eld. Men även lusten att välja vegetariskt kan handla om längtan efter en genuin helhetsupplevelse. Man söker sig till det extrema. Ena veckan går man till Restaurang Djuret, nästa vecka kommer man hit och äter helt vegetariskt, säger Viktor.