Vegetarisk kost är ett måste för att klimatmålen ska nås. Det visar en ny studie från bland annat Stockholm Resilience Center som publicerats i Nature. Om alla människor globalt skulle minska sitt köttätande enligt råden skulle utsläppet av växthusgaser från livsmedelsindustrin minska med 50 procent. Men då är det max 300 gram rött kött i veckan som gäller. Helst inget alls.
Tack och lov finns det alternativ.
De senaste åren har utvecklingen av växtbaserade livsmedel tagit fart ordentligt. Från i bästa fall smaklös quornfärs för tio år sedan har en mängd sorter och varianter på vegetariska proteinkällor vuxit fram. I framkant finns några experimentella projekt som lanserats i myllan av tekniska start-up-bolag runt Silicon Valley. Härom veckan kom en av produkterna, Beoynd Meat, till Sverige och säljs nu på ett åttiotal restauranger runtom i landet på Phil’s Burger och Scandic hotell.
Burgaren är helt växtbaserad och fri från soja, gluten och GMO. I stället för kossor kommer den främsta källan till protein från ärtor. ETC tuggar i sig ett exemplar. Det är förbluffande gott. En befriande insikt om att det nu inte finns ett enda argument kvar för att fortsätta äta kött infinner sig.
Att växtbaserade livsmedel skulle vara bättre ur klimathänseende har varit känt länge. Men tills nyligen har det saknats gedigna studier som i detalj visar på skillnaderna sett till hela produktionskedjan. Företaget bakom Beyond Meat bad därför forskare vid Michigan-universitetets Center for Sustainable Systems att göra en fullständig livscykelanalys av vegofärsen för att beräkna exakt hur stort avtryck den nya snabbmaten gör jämfört med den gamla.
Rapporten, som publicerades i slutet av september, visar att de vegetariska burgarna orsakar 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser, kräver 46 procent mindre icke förnyelsebar energi, har mer än 99 procent lägre vattenanvändning och 93 procents lägre påverkan på markanvändning än 120 gram nötkött.
– En amerikan äter i genomsnitt tre hamburgare per vecka. Om de bara bytte ut en av dessa till en Beyond Burger under ett år vore det som om 12 miljoner bilar försvann från vägarna och tillräckligt med energi skulle sparas för att försörja 2,3 miljoner hushåll, säger en talesperson från företaget.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.