BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De hyresgäster som hyr genom korttidskontrakt kan på många sätt liknas vid dem som har andrahandskontrakt – de har en svag juridisk ställning, kan sägas upp när som helst från lägenheten, och det är inte säkert att de hyror som de betalar alltid sätts enligt den norm och standard som tillämpas för andra hyresgäster även om det är meningen att deras hyra ska följa normen.
– En del som av olika skäl inte har någon stark ställning på bostadsmarknaden – kanske har de inte stått i kö tillräckligt länge – snurrar runt från korttidskontrakt till korttidskontrakt.
Renoveringar ger utrymme
Anledningen till att korttidskontrakten ökar i Uppsala är att många äldre hyreshus måste renoveras. Eftersom värden ofta vet om det ett tag i förväg ser hen ofta till att göra om ett antal lägenheter till korttidskontrakt, för att på så vis kunna bereda evakueringslägenheter för de hyresgäster som har vanliga tillsvidarekontrakt den dagen som renoveringen inleds. I princip alla stora hyresvärdar i Uppsala tillämpar strategin, enligt Hyresgästföreningen.
Lena Jansson Nordin befarar att korttidskontrakten kan etableras och bli kvar också efter att renoveringarna avslutats. Hon pekar på att vissa kvarter har en större mängd korttidskontrakt än vad som borde vara nödvändigt vid en renovering. Om det blir så att många bostadsbolag låter vissa kontrakt löpa på kort tid även framöver, så menar hon att alla hyresgäster som kollektiv drabbas.
– De som hyr på korttidskontrakt mister sitt besittningsskydd, som i sin tur är sammanlänkat med hela den modell vi har för hyressättning i Sverige i dag. Blir korttidskontrakten en bestående uthyrningsform urholkas rättigheterna för hyresgästerna som kollektiv.
Kan användas strategiskt
Andra kritiker av korttidskontrakten påpekar att sådana kontrakt kan användas strategiskt av de hyresvärdar som erbjuder olika standardnivåer vid en renovering. Då en del bolag har fått gå med på att erbjuda tre olika nivåer – från mer grundläggande stambyte till lyxigare renovering som bland annat kan innefatta nya golv eller nytt kök – menar man att korttidskontraktet överför den valmöjligheten från hyresgäst till hyresvärd.
Många kan då välja att göra en standardhöjning av de tomma lägenheterna, för att kunna ta ut högre hyra av en kommande hyresgäst och på så vis säkra finansiering för en renovering som många bolag finner kostsamma i dag.
– Jag har hört det argumentet, säger Benny Enholm, vice vd på Uppsalahem.
– Vi har ju ännu inte modellen med olika nivåer, men vi tittar ju på den eftersom vi tycker att valfriheten för hyresgästerna är viktig. Och i den modell som vi tittar på är det ju meningen att varje lägenhet ska stå för kostnaderna som renoveringen för med sig där. Vi kommer alltså inte att tjäna något extra på att renovera upp vissa lägenheter mer.
Hyresgästföreningen är ju rädda att korttidskontrakten ska sprida sig som form och i längden urholka modellen för hyressättning. Vad säger du om det?
– Uppsalahem har inte fler korttidskontrakt än vi behöver. De korttidskontrakt vi har beror på att vi vill ha evakueringslägenheter i närområdet när ett område renoveras, i stället för baracker på gården. Vi har inget intresse av att ha fler korttidskontrakt än nödvändigt.
– Sedan händer det att vi startar både för tidigt och för sent med att skapa korttidskontrakt för att få loss evakueringslägenheter. Det händer att det tar för lång tid.
Men det blir ju otryggt för dem som bor på sådana kontrakt?
– Ja, men å andra sidan vet ju hyresgästerna om det redan när de flyttar in. Med ett korttidskontrakt har de åtminstone boende under en viss period.