– Vi ser i förskoleupproret att förskollärare och pedagoger upplever att de har en omöjlig arbetssituation. De har inte tid och förutsättningar för att ge barnen en förskola med hög kvalitet och därför behövs resurser för att barngrupperna ska bli mindre, säger Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar.
Förutom mindre barngrupper vill de även införa kortare arbetsdagar för de anställda inom förskolan. Ett sådant projekt pågår redan på Siriusgatans förskola, men Vänsterpartiet vill att sex timmars arbetsdag ska införas stegvis på samtliga kommunala förskolor. Till en början har de avsatt 600 miljoner kronor till att korta arbetstiden till sju timmar med bibehållen lön under 2019, för förskolepersonal och personer som arbetar på äldreboenden.
Fler nattöppna förskolor
Vänsterpartiet i Göteborg vill också satsa 1,5 miljarder kronor på att bygga fler förskolor för att minska dagisköerna.
– Det finns en enorm potential att stärka språket och inlärningen redan i förskolan, som kan få stor betydelse senare under skolgången, säger Daniel Bernmar.
Han vill också att det ska finnas fler möjligheter för personer som jobbar på obekväma tider att ta del av barnomsorgen. Idag har fem stadsdelar förskolor som är öppna på nätter och helger, men Vänsterpartiet tycker det är för lite.
– Vi vill att det ska finnas i alla stadsdelar. En undersköterska på Östra sjukhuset ska inte behöva åka över hela stan för att lämna sina barn, säger han.
Satsar på de äldre
Vänsterpartiet vill även lägga pengar på att underlätta livet för stadens äldre. De vill bland annat införa aktivitetsteam i hemtjänsten så att de äldre kan få sällskap när de exempelvis handlar, fikar eller besöker museer. Partiet budgeterar även 10 miljoner till att skapa fler demensteam och stärka de som redan finns.
För att finansiera satsningarna vill de höja kommunalskatten med en krona per hundralapp. Idag är den primära kommunalskatten 21,12 procent vilket är en bit över rikssnittet på 20,74. Daniel Bernmar ser också att man kan effektivisera och skära ner i vissa av kommunens verksamheter, till exempel de kommunala bolagen Business Region Göteborg, som ansvarar för näringslivsutvecklingen, och Göteborg & Co, som arbetar med turism och marknadsföring.
– De har många aktiviteter med lite nytta, så där ser vi potential till att minska och effektivisera, säger Daniel Bernmar.
Avvaktar med samarbeten
Den nuvarande mandatperioden har Vänsterpartiet suttit i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöparitet och inledningsvis även Feministiskt initiativ. Daniel Bernmar tycker att samarbetet har varit bra och att hans parti fått igenom en hel del av sina budgetsatsningar.
– Det rödgröna samarbetet har varit lyckosamt för oss, särskilt inledningsvis. Vi har satsat på välfärden och fått gehör för delar av våra krav. De senaste 1–2 åren har det varit svårare, men vi fortsätter att säga att vi måste stärka välfärden, säger han.
Han tycker det är för tidigt att spekulera kring vilka partier de kan tänkas samarbeta med efter valet i höst, men säger att det måste vara partier som är beredda att lägga mycket pengar på skola, vård och omsorg.
– Vilka vi kan samarbeta med beror på hur styrkeförhållandena ser ut efter valet. Men vi kan inte gå med på besparingar i välfärden utan är vi med i ett samarbete måste vi satsa på välfärden. Göteborgarna har rätt till en jämlik och rättvis stad och vi vet att välfärdssatsningar konkret förbättrar livet för människor, säger Daniel Bernmar.