Under onsdagseftermiddagen brändes återigen koranen i Stockholm. Det skedde i högsommarvärmen utanför Stockholms moské på Södermalm, och sammanföll med den inom islam viktiga högtiden Eid al-Adha.
Under manifestation tändes koranen på, sidor revs ut, och den sparkades runt och slängdes i luften. I ett sms till TV4 skrev arrangören, Salwan Momika, inför manifestationen att koranen ”utgör en fara för demokratiska lagar och svenska och mänskliga värderingar” och att det är ”en bok farligare än kärnvapen och kapabel att förstöra länder och deras samhällen, som fallet är i islamiska länder”.
Under eftermiddagen meddelade polisen att arrangören utreds för hets mot folkgrupp.
Manifestationen är den första tillståndsgivna koranbränningen sedan både förvaltningsrätt och kammarrätt slagit fast att polisen gjort fel som under våren nekat tillstånd för flera koranbränningar.
Uppjagad stämning
Koranbränningen omgärdades av avspärrningar och stor polisnärvaro – polisen hade kallat in förstärkning från hela landet. När manifestationen inleddes hade uppskattningsvis 200 personer samlats utanför moskén och stämningen var bitvis uppjagad.
– Hur kan han få tillstånd? Det är en högtid idag, skrek en kvinna och riktade sig mot poliserna.
– Stick härifrån! ropade flera ungdomar till 37-åringen.
En person omhändertogs av polisen när han försökte kasta sten mot den 37-åriga koranbrännaren.
En av de som hade samlats intill avspärrningarna var 33-åriga Hussein Chukair.
– Jag är mest här för att se vad den här pajasen har att säga. Jag tror han vill provocera och det har han väl lyckats med, för på ett sätt är vi dumma nog att komma hit och ge honom uppmärksamhet. Men just idag är ju en väldigt helig dag, säger han och lägger till:
– Jag försöker lugna ner folk som skriker alldeles för mycket, men jag förstår ju varför man slänger ur sig ett ord här eller där, säger Hussein Chukair.
Turkiet fördömer bränningen
Bara timmar före koranbränningen hade Stockholms moské hållit en välbesökt Eid-bön. Efter att polisen under onsdagsmorgonen beviljat tillstånd för manifestationen gick moskén ut med ett uttalande om att man fördömer beslutet i ”starkast möjliga ordalag.”
Protesten sker i ett känsligt läge för den svenska Natoprocessen. Efter att Rasmus Paludan i vintras brände koranen utanför Turkiets ambassad meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ett svenskt Natomedlemskap inte kan bli aktuellt så länge koranbränningar tillåts i Sverige.
Under eftermiddagen ifrågasatte även Turkiets utrikesminister koranbränningen. ”Jag fördömer den avskyvärda handlingen mot vår heliga bok på den första dagen av Eid al-Adha”, skriver han på Twitter.