Förra veckan offentliggjordes affären som innebär att Bonnierägda Sydsvenskan tar över konkurrenten Helsingborgs dagblad. Förhandlingar har pågått i minst ett halvår och enligt Sören Sommelius, vars familj ägt Helsingborgs dagblad i nästan hundra år, kunde det lika bra blivit tvärt om. Men Bonniers vann kampen och stärker därmed sin ställning som Sveriges största dagstidningsägare. De äger nu 25 procent av dagspressen, medan Stampen äger 16 procent och Schibsted 15.
– Bonniers är för stora, framförallt vad det gäller film har de blivit en monopolliknande aktör, säger Sören Sommelius.
Varför sålde ni?
– Det här var inget som jag ville överhuvudtaget. Det känns sorgligt, men tyvärr oundvikligt. Vi såg inga andra vägar ut, både Sydsvenskan och HD har varit inne i en djup kris.
Sydsvenskans vd Lars Dahmén säger till tidningen Journalisten att antalet journalister kommer att bli färre. Han säger också att det rör sig om ett samgående, att tidningarna ska vara ett företag med en gemensam tidningsledning. Medieprofessorn Staffan Sundin varnar för konsekvenserna.
– Att skära ner på det lokala materialet vore ett självmord, det är det som är deras konkurrenskraft och styrka, säger han.
Under senare år har ett stort antal tidningar runt om i Sverige köpts upp av stora medieföretag. På många håll har en ägare köpt upp två konkurrenter.
– Trots att det till en början varit sagt att tidningarna ska ha redaktionell självständighet har utvecklingen gått mot gemensam sport, kultur, nöje och webb, berättar Staffan Sundin.
Medieprofessor Jesper Strömbäck ser flera problem med utvecklingen.
– Det är olyckligt dels ur ett demokratiskt problem, men dagspressen behöver också hitta nya affärsmodeller för att möta digitaliseringen och om ägarkoncentrationen blir för stor kommer färre modeller att testas, säger han.
Han påpekar även vikten av hög kvalitet.
– Skär man ner tunnas kvaliteten ut ytterligare och den måste upprätthållas annars kommer det heller inte finnas några argument för att ta del av dagstidningar, säger han.
Sören Sommelius hoppas att de nya ägarna ska ta tillvara på Helsingborgs dagblads kärnvärden, men det finns en oro.
– Bonniers har i min tankevärld varit duktiga på publicistik, men på senare år har det tyvärr blivit kantstött. Att lägga ner TV4:s lokala redaktioner har skapat många frågetecken, säger han.
Staffan Sundin är inne på samma sak.
– Bonniers har haft en publicistisk tradition men jag tycker att den nya koncernledningen talar i andra termer. Det är ekonomi och det är teknik, säger han.
Journalisten Bernt Hermele som jobbat på en rad Bonnierägda tidningar och som skrivit boken Firman: Bonnier – Sveriges mäktigaste mediesläkt (Leopard förlag 2013) är djupt kritisk till hur företaget har agerat under senare tid.
– Det är en smula ironiskt att man slaktar TV4:s lokalredaktioner och samtidigt gör en offensiv satsning i Skåne. Men det är ingen motsättning, tvärt om är det logiskt att ta chansen att få mediemonopol i Skåne för en billig peng, säger han.
”Borde granskas”
Han ser stora problem med den utökade ägarkoncentrationen.
– Jag förstår inte varför det inte med en rad nämns att detta borde granskas av Konkurrensverket. Det borde vara alldeles självklart, ur ett lokalt perspektiv handlar det om ett monopol, säger han.
Han menar att det är ekonomi som styr och kallar det stötande att säga upp 140 TV4-medarbetare samtidigt som företaget gör vinst.
– TV4 går med vinst och avkastningen till Bonniers 76 aktieägare är rekordhög. De delar på 144 miljoner. Bonniers liknar mer ett kungadöme än ett modernt företag, säger han.
Han efterlyser en politisk debatt om företagets hantering av TV4, eftersom kanalen haft stora konkurrensfördelar tack vare politiska beslut.
– Marita Ulvskog var en blåslampa, på hennes tid fanns en osäkerhet inom Bonniers, men nuvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth behöver de inte frukta, hon har ju ingen åsikt om någonting, säger han.
Även Sören Sommelius i Helsingborg vill att kulturministern ska agera på medieområdet.
– Dagspressens betydelse för demokratin kan inte underskattas och politiken måste ta den här krisen på allvar, säger han.