– Den skånska skogen växer dessutom. Det beror på att mindre jordbruksområden tas bort och då är det tyvärr mest lönsamt med granplanteringar där. Samma sak gäller för betesmark, som har hört till våra områden med en stor biologisk mångfald, säger Per-Magnus Åhrén, chef naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne, som är en av flera myndigheter som arbetar för skogens väl.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han använder uttrycket ”från mångfald till enfald” för att beskriva det som händer i Skåne just nu. De biologiska livet utarmas och det är där länsstyrelsen just nu lägger ner mycket möda på att bevara det som går – och att säkra det för framtiden.
– Som ett skogrikt land har vi en moralisk skyldighet att värna om den. Vi är dessutom bundna till olika internationella konventioner, som vi måste följa, säger Per-Magnus Åhrén.
Döda träd viktiga för mångfalden
I skogens värld talar vi om livslängder som löper över flera hundra år. I alla fall om man som i Skåne har ädellövskogar med träd som bok och ek. I ädellövskogen är dessutom inte bara de levande träden viktiga för sin omgivning. Här spelar döda träd en viktig roll som möjligt tillhåll för både sällsynta skalbaggar, fåglar, mossor, lavar och annat som hör det biologiska kretsloppet till.
Arbetet med att skydda de viktigaste delarna av Skånes skogar går därför på högvarv.
– När våra naturskyddsområden först började införas så tänkte man mycket på nyttan av rekreation. I dag lägger man också stor vikt vid behovet av att slå vakt om den biologiska mångfalden, säger Per-Magnus Åhrén.
Köper värdefull mark
Det finns många sätt att bevara större och mindre naturområden, alltifrån biotopskydd för mindre områden till naturskyddsområden. Med en budget på omkring 40 miljoner kronor om året så arbetar länsstyrelsen tillsammans med naturvårdsverket och skogsstyrelsen med att också på andra sätt slå vakt om den gamla skogens rätt att få leva vidare och dö i frid.
– Vi håller ögon på försäljning av skogsområden och går in och köper värdefull mark till marknadsmässiga priser, säger Per-Magnus Åhrén.
Sedan några år tillbaka finns också möjligheten att säkra skog genom så kallade intrångsskydd, som är ett avtal som tecknas med markägarna.
– Vi tar reda på vad som är det marknadsmässiga priset och erbjuder sedan markägaren 25 procent utöver detta. I avtalet ingår då att markägarna är fortsatt ägare och kan utnyttja den avkastning man kan få av annat i skogen, som jakt. Men de förbehåller sig då att inte avverka skogen, säger Per-Magnus Åhrén.
”Skyddet ska gälla in i evigheten”
Intrångsersättningen är en god affär för markägarna. Så god att en del nu har börjat höra av sig självmant till länsstyrelsen för att säga att de är intresserade. Medan andra avtal som länsstyrelsen kan teckna med skogsägarna är tidsbegränsade så ska intrångsersättningen ge skogen evigt skydd.
– Det skyddet ska gälla ända in i evigheten. Så är det tänkt i alla fall. Hur det politiska livet utvecklar sig vet vi kanske inte så mycket om, men det finns numera en stark folklig opinion för att värna om urskogarna, säger Per-Magnus Åhrén.