Sonen började på Pär Lagerkvist förskola när den öppnade i april. Hennes yngsta son, tio månader, kommer också att börja i förskolan i januari.
– Vi var på öppet hus på förskolan innan de skulle börja. De har tänkt på miljön på alla sätt och vis, säger Linda Svensson.
Både hon och hennes man har ett miljöintresse och är engagerade i den typen av frågor. Därför reagerade de när de såg att det finns konstgräs på gården där barnen ska leka och tyckte att det var konstigt.
– Vi fick höra att det var det miljövänligaste alternativet av konstgräs. Men sedan läste vi en artikel om konstgräs i ETC Växjö och undrade varför man lägger ut ett sådant miljöproblem på en förskola, säger hon.
Ska alltid vara grönt
ETC Växjö har tidigare skrivit om att det gummigranulat som finns i konstgräsplaner är den näst största källan till att mikroplaster sprids i naturen. Linda Svensson tänker på de små barn som kryper i gräset och som på så vis kan få i sig mer föroreningar.
– Ingen har kunnat säga att det inte är någon fara. De har förklarat att det är underhållsfritt och att det är bra för gräsallergiker. Så det finns fördelar också, säkert, men frågan är om de fördelarna överväger, säger hon.
Stefan Westlund är driftchef på Vöfab och den som ansvarar för konstgräset på Pär Lagerkvist skola. Han kommer med lugnande besked.
– Det är inget granulat i den, det är sand, säger han.
Vilken typ av material som används för att få grässtråna i konstgräset att stå upp beror på vilket användningsområdet är och därmed vilken längd stråna har. Men i alla de konstgräs som finns på skolor och förskolor i Växjö kommun är det sand.
– Det började vi med när vi fick byta mattan på Östra Lugnet. Det var föräldrar som gjorde ett Facebookdrev och det gick inte att backa, så där ligger sand, precis som på alla våra planer.
Men varför har ni konstgräs på förskolor och skolor?
– Det är för att det alltid ska vara grönt. Det ska inte bli en potatis-åker när det regnar.
Plastbantar på andra skolor
Vanligt gräs slits hårt när det är blött ute och då måste Vöfab spärra av området för att så nytt gräs. Det kostar tid och pengar. Konstgräset är därmed en besparing.
– Sedan kan det vara folk som tycker att man ska ha vanligt gräs, men det är inte de som betalar, säger Stefan Westlund.
Vöfab provar sig fram och att ha sand i konstgräset har fallit väl ut.
– Vad jag förstår så undviker man det här granulatet mer och mer. Det här att man sprider plast i naturen är en sak, men det gamla granulatet av bildäck innehöll ett ämne som man kunde se som giftigt. Det som fanns på Östra Lugnet var inte giftigt, men man tvärdör inte heller för att man springer på det, säger Stefan Westlund.
Linda Svensson tycker ändå att det är lite märkligt med konstgräs på förskolan.
– De plastbantar på andra förskolor, och då väljer de att lägga plastgräs här, säger hon.