BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Kursen är uppdelad i tre steg, Den första går ut på att studenterna förbereder sig och tar med sig en grafisk presentation över ett lokalt system att producera mat från sina hemtrakter, steg två är att under en vecka här i Hjulsjö undersöka matproduktionen här på plats och steg tre att presentera ett arbete utifrån steg ett och två som ska godkännas av oss på konstfack som en del av en mastersutbildning, säger Cheryl Akner Koler, professor i teoretisk och tillämpad estetik på konstfack, och initiativtagare till vistelsen i Hjulsjö.
Framtidens existens
Under veckan i Hjulsjö fick studenterna välja att arbeta med skogsbruk, odling eller djurhållning. Lammslakten ingick i djurhållningsgruppens arbete.
– Vi ska grilla de båda lammen efter att de har hängmörats under tre dagar. Det blir en speciell känsla att äta upp dem när man har varit med om slakten. Jag vill lära mig mer kunskaper om hållbar utveckling så att vi klarar av att existera i framtiden, säger Anna Odlinge.
Avlägsna dofter
En annan grupp studenter hade varit ute i skogen och samlat in ätbara växter under Christina Schaffers ledning. Hon undervisar i hållbar utveckling på institutionen för naturgeografi på Stockholms universitet. Gruppen använde de insamlade växterna vid middagen som de tillagade för de övriga deltagarna. Innan studenter och lärare satte sig till bords blev de välsignade av Emilia Engblad som förde en kvist av skvattram runt varje middagsgästs ansikte och smörjde in deras pannor med en skvattramsavkok.
– Vi fick lära oss att skvattram förr användes för att dämpa liklukt så jag tänkte att jag skulle välkomna varje gäst genom att låta skvattramen ta bort lukten av deras kroppar innan middagen, säger Emilia Engblad.
Döden speglar livet
Hon förklarar vidare att döden är som livets skugga och att använda skugga för att framhäva motivet är en gammal teknik inom måleriet som till exempel Rembrandt var en mästare på.
– Att ta fram mörkret och påminna om döden är att hylla livet. Dessutom har vi satt upp speglar vid varje sittplats längs långbordens båda sidor så att varje middagsgäst kan se sig själv under måltiden för att bli påmind om sin egen dödlighet, fortsätter hon.
En av lärarna i Hjulsjö var den engelska författaren och debattören John Thackara. Hans senaste böcker ”In the Bubble – Designing in the Complex World” och ”How to Thrive in the Next Economy: Designing Tomorrow’s World Today” är båda internationella bästsäljare.
– Vi har tappat kontakten med hur maten vi äter produceras och matindustrin vimlar av rykten om vad som är hälsosamt eller dåligt för oss att äta. Att som i dag gå ut i skogen och samla in ingredienser till kvällens middag är verkligen att handfast på plats återta gamla kunskaper om vad naturen erbjuder för oss att äta, säger John Thackara.
Från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan medverkade Annika Göran-Rodell som undervisar i måltidskunskap och värdskap.
– Kort sagt skulle jag vilja sammanfatta kursen i Hjulsjö som kunskap i hur vi går från egosystem till ekosystem så att fler mår bra i samhället, säger hon.
”Låt oss hedra frukternas kroppar”
Vid middagen höjde Emilia Engblad sitt glas med fruktsaft och utbringade följande skål för kvällen:
– Låt oss hedra frukternas kroppar genom att dricka deras safter och skåla för att de gav sina liv för vår måltid. Genom att dricka frukten och smälta den i vårt matsmältningssystem lever vi vidare på dess bekostnad så som naturen fungerar.