BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– År 2014 skapade vi Artscape, den första gatukonstfestivalen i Sverige, nere i Malmö. Det blev väldigt stort och gjorde att flera städer kontaktade oss och ville ha liknande projekt, säger Tor Hedendahl, projektledare för Artscape.
Tillsammans med kollegan Daniel Wakeham leder han den ideella föreningen och det är de som har lagt hela pusslet med att hitta rätt konstnärer, rätt väggar och skött kontakterna med de olika stadsdelarna.
– Det har tagit två år att få till. Det har varit en stor utmaning och ett stort arbete att ha dialog med tio stadsdelar i stället för en stad, men det känns helt fantastiskt att vi har fått till det här, säger Tor.
Att komma ut i områdena personligen och känna på miljön, för att sedan para ihop det med rätt stil på gatukonstnär har varit en viktig del i arbetet.
– Vi sitter ju på ett stort kontaktnät av konstnärer sedan tidigare och vi har försökt att hitta ett så stort spektrum som möjligt inom urbankonsten. Så vi har väl valt så brett som möjligt, och försökt gå så brett geografiskt som möjligt. Allt från fyra lokala göteborgare till de här internationella superstjärnorna, säger Daniel Wakeham.
Tredimensionellt verk
Den Londonfödde och baserade konstnären Cityzen Kane har blivit tilldelad en vägg mitt på Andra Långgatan. Där uppför han ett stort tredimensionellt verk som består av både skulptering och så småningom målning.
– Jag har hållit på med gatukonst i ungefär åtta år, men har målat och skulpterat sedan jag var barn. Det här är mitt största verk än så länge, och första gången jag har blivit inbjuden till en sådan här stor festival,.
Cityzen Kane förbereder sina verk noggrant i studio, där han skulpterar fram alla beståndsdelar i lera, gjuter av dem i silikonformar för att sedan få fram delarna i starka byggmaterial. Dessa placeras ut över väggen och målas till sist med metalliska färger.
– Färgen innehåller mikropartiklar som gör att de skiftar i färg och ser ut som gammal metall. Det blir ganska gotisk känsla över det. Jag tror jag är den enda som håller på med det här, även om det finns andra som också arbetar tredimensionellt, säger han.
Det officiella slutdatumet för festivalen är den 21 augusti. Men en stor del av Artscape är att konsten ska finnas kvar och leva vidare.
– Officiellt slutar själva festivalen då. Men vi brukar säga att det inte finns något avslut då konstverken kommer att sitta kvar och leva kvar i stadsbilden, säger Tor Hedendahl.
– Det är väldigt viktigt för oss att det inte är tidsbegränsat och att konstverken skulle få sitta kvar och få ta sin plats i det offentliga rummet. Annars hade vi inte varit med, fortsätter Daniel Wakeham.
Vanliga väggar som används inom graffitivärlden tenderar att då och då bli övermålade, men något sådant problem ser inte Daniel och Tor med Artscape.
– Det är väldigt mycket respekt och hederskodexar om man sköter det korrekt. I Malmö har inte ett enda av verken blivit övermålat eller klottrat på. Vi är väldigt noga med att använda ytor som inte är använda tidigare, som inte redan är claimade av andra graffitikonstnärer. Vi vill ju bryta ny mark, säger Daniel.
Los Angeles-baserade konstnären Allison Torneros går under namnet Hueman, och kan ses på offentliga väggar och gallerier över hela världen.
– Men det här är mitt första besök i Göteborg och Sverige så det är väldigt kul att vara här, berättar hon.
Hennes verk, över två väggar, som hon uppför i början på Magasinsgatan nära Grönsakstorget kallar hon ”The Braided sisters”.
– Det jag tänker på när jag tänker på Sverige är flätor i håret, som jag även gillar att ha själv. Men sedan hur det skulle utföras och se ut bestämde jag när jag kom hit och såg väggarna.
Allison gick över från gallerikonst till urbankonst för ungefär fem år sedan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag har alltid varit ett stort fan av graffiti och efter att jag flyttade till L.A. där muralmålningar är en så stor grej så blev jag sugen på att testa. Det tog lite tid att lära sig måla med sprayfärger i stället. Men jag fick hjälp av vänner och tränade på små ytor i min studio innan jag började på riktigt.
Sedan har det gått snabbt för Hueman. Hon finns lite varstans över staterna, har varit inbjuden till flera festivaler och har gjort målningar i bland annat Berlin, London och Amsterdam.
Förutom alla muralmålningar som växer fram över stadsdelarna så består Artscape av föreläsningar, guidade turer och workshopar där man kan få måla tillsammans med konstnärerna.
– Vi har workshopar för alla åldrar och hoppas att folk ska bli inspirerade att måla själva, säger Tor Hedendahl.
För information om var konstverken finns och när events sker besök artscape.se.