– Vi hade utbildning i Halmstad innan, men vi fick inte plats, så nu tar vi det lite närmare företrädarna, förklarar SD:s riksombudsman Carolin Nordengrip.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
SD:s kyrkovalskickoff är ett samarbete mellan sex distrikt i Västra Götaland och Halland och bland de inbjudna talarna är riksdagsledamöterna Mattias Karlsson, Aron Emilsson och Julia Kronlid. Partimedlemmar från hela landet är välkomna, samt företrädare som kommer att bli förtroendevalda i kyrkovalet. Partiet hoppas på upp till 1000 deltagare.
– Målet är att fylla Konserthuset, säger Carolin Nordengrip.
Trots att Konserthuset har hyrts av politiska partier tidigare var frågan om att hyra ut lokalen till SD inte helt okomplicerad.
– Det har gått många turer kring beslutet, då vi visste att det skulle bli diskussion, säger Göteborgssymfonikernas vd Sten Cranner.
Får inte neka uthyrning
Göteborgssymfonikerna hyr Konserthuset av Higab, ett av Göteborgs stad fastighetsbolag, och har i sin tur rätt att hyra ut lokalerna vidare till andra organisationer och företag.
Bland annat hyrs det av företag för årsstämmor. I vanliga fall brukar Symfonikerna sköta uthyrningen på egen hand, men i detta fall tog Cranner upp frågan med Symfonikernas styrelse. Efter att ha dubbelkollat Västra Götalandsregionens riktlinjer, samt grundlagen, ansåg styrelsen att det inte gick att neka uthyrningen. Vid uthyrning av regionala fastigheter gäller likställighetsprincipen, där politiska åsikter inte får spela en roll vid beslutet.
Med andra ord går det inte att utestänga, utesluta eller vägra ens rasistiska och nazistiska organisationer från att hyra lokaler i kommunens ägda fastigheter. Undantag gäller dock om man kan förmoda att uthyrningen bland annat kommer att leda till ordningsstörningar såsom demonstrationer utanför lokalen eller om man befarar att det kan förekomma olaglig verksamhet vid mötet, så som hets mot folkgrupp.
Personalen obekväm
Scentekniker Pontus Westman, som jobbat på Konserthuset i 12 år, är bestört över beslutet att hyra ut lokalen till SD. Han tycker att man hade kunnat åberopa undantagsreglerna, då SD borde kunna ses som ett riskmoment för exempelvis demonstrationer. Han berättar att personalen känner olust inför beslutet.
– Konserthuset står för öppenhet, med artister som kommer från hela världen. Alla som jobbar där älskar ju musik och det ska ju vara gränslöst. Sverigedemokraterna jobbar ju i motsatt riktning och det är det som känns lite olustigt, säger han.
Under uthyrningen kommer någon av Kulturhusets ordinarie personal behöva finnas på plats för att hjälpa till med lokalfrågor. Pontus hoppas att han slipper.
– Jag vet inte hur jag skulle känna om jag blev tvungen att jobba, det känns olustigt, säger han.
Efter att styrelsen undersökte frågan visade det sig dock att Göteborgs stad har fällts i domstol tidigare för att ha nekat en högerextrem organisation att hyra dess lokaler. Det berättar Symfonikerns styrelseordförande Lars-Gerhard Westberg (L), som såg sig nödgad till att hyra ut lokalerna till SD.
– Personligen har jag inget till övers för Sverigedemokraterna men vi måste följa lag och förordning. Jag kan inte se något skäl att säga nej, risken är att bli dömd att ha missbrukat de demokratiska reglerna, förklarar Westerberg.
Rätt beslut
Även vd Cranner beklagar beslutet.
– Som privatperson så ställer jag mig inte bakom Sverigedemokraternas politik och tycker det är sorgligt att de har en så stor plats i dagens samhälle. De representerar absolut inte mina värden, förklarar Cranner, och fortsätter:
– Men det står i kontrast till min roll som vd. Där är jag helt klar att detta är mitt jobb och att det är helt rätt av Konserthuset att ta in dem som hyresgäster. Det är olagligt att säga nej, säger han och konstaterar att frågan huruvida Konserthuset borde hyras ut till politiska partier borde diskuteras på politiskt plan.
SD kommer att ta med sig egna väktare för säkerheten inomhus. Utomhussäkerheten är polisens ansvar, och än så länge har de inte planerat någon särskild insats.
Till dem som ibland spelar i Konserthuset hör ungdomsorkestern El Sistema, som består av ungdomar från förorten, och deras Dream orchestra med flyktingbarn, varav många ensamkommande. Styrelseordföranden för El Sistema, Helena Wessman, vet ännu inte hur de ska berätta för ungdomarna om SD:s kickoff i lokalerna. Men hon är på det klara att det inte finns någon möjlighet att hindra någon på grund av politisk åsikt.
– Det är samma sak med Bokmässan och Almedalen. Det är många arenor nu. Vi måste diskutera vad som är yttrandefrihet, säger hon.