– Han är som en tioåring som inte får den dyraste glassen. Det kommer såklart inte att ske. Han kommer inte lägga ner sin verksamhet, säger skoldebattören Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.
Lön på 1,3 miljoner
Per Egon Johanssons vrede kommer efter att skolminister Lotta Edholm (L) sagt att det kan bli aktuellt med sänkt skolpeng för friskolorna. Det sade hon i en intervju i samband med SVT:s granskning av de snabbast växande skolkoncernerna.
Per Egon Johansson, som var kristdemokratiskt statssekreterare under Bildtregeringen och även med och tog fram friskolereformen på 90-talet, har bäddat för den gynnsamma situation han har nu. Koncernen är en av de som expanderat mest och en titt på hans deklarationer under de fem senaste åren visar att han tagit ut en lön på i snitt 1,3 miljoner kronor varje år. Och han äger inte bara Raoul Wallenbergskolorna utan även överkoncernen Almwik med flertalet underbolag. Där finns, förutom skolorna, både ett fastighetsbolag och ett skolkök.
En granskning från SVT visar att han har låtit skolkoncernen köpa tomter av honom själv för tre miljoner kronor i Stockholms skärgård. Och han har även plockat ut pengar från skolköket.
– Där gjorde han en utdelning på 1,2 miljoner förra året, säger Marcus Larsson.
Det är också den typen av överföringar mellan bolag som gör vinstförbud för de fristående skolorna så tandlöst, enligt Marcus Larsson. Det går ju inte att även införa vinstförbud i skolköksföretag.
Liberalerna överraskar
Att Lotta Edholm, Liberalerna, nu vill sänka skolpengen för friskolorna kom som en överraskning för många. Så sent som förra året lade den socialdemokratiska regeringen ett förslag om just sänkt skolpeng för friskolor. Då röstade en majoritet av riksdagspartierna, inklusive Liberalerna, nej.
Lotta Edholm kommer själv från skolkoncernen Tellusgruppens styrelse. Och många andra på utbildningsdepartementet har kopplingar till skolkoncernerna.
– Jag tror att Liberalernas kommunpolitiker vill det här. Men vill riksdagsgruppen det här? Vill skolministern det här? Departementet? Det känns väl mer tveksamt. Det kan ju vara ett sätt att hantera kritik, säger Marcus Larsson.
De andra skolkoncernerna verkar ta beskedet med ro. Inga andra skolägare har reagerat lika starkt som Per Egon Johansson. När Peje Emilsson, ägare till Kunskapsskolan och som också anses vara en av personerna bakom friskolereformen, i torsdags intervjuades i Svt:s program 30 minuter satt han lugnt i stolen.
– Utredningen kommer nog att landa på ett rimligt belopp så att man kommer att bevara systemet. Så jag är inte så orolig, jag är inte orolig alls faktiskt, säger Peje Emilsson i intervjun.
Marcus Larsson har, precis som många andra av marknadsskolans kritiker, återkommande lyft frågan om friskolorna borde ha lägre skolpeng än de kommunala skolorna på grund av de senare har ett större ansvar. De är förpliktade att ta emot nyinflyttade elever och snabbt ge plats åt elever om en friskola lägger ner.
Ännu värre läge
Och även om han tycker det är positivt att kommunernas mer omfattande uppdrag uppmärksammas är han orolig att enbart en sänkt skolpeng kommer att göra läget med marknadsskolan ännu värre.
När det handlar om Per Egon Johansson kommer han inte bara överlåta sina skolor till kommunen.
– Det är ju olyckligt om folk på riktigt trodde att Per Egon kommer stänga sina skolor och låta kommunen ta över. Han kommer såklart att sälja skolorna och Academedia kommer stå där och ta emot. Han kommer sälja till någon som är beredd att driva skolor med ännu sämre villkor än idag.
Marcus Larsson säger att personer som Per Egon Johansson och Peje Emilsson både vill ha avkastning på sitt kapital och ändå hålla en viss nivå på sina skolor. Om de inte kan få det så kommer de sälja till utländska aktörer.
– Då kommer den amerikanska fonden Capital group som äger 7 procent av Academedia in. Kommer de att ligga sömnlösa på nätterna över att man måste säga upp tre elevassistenter när skolpengen minskar? Sannolikt inte.
Slopa aktiebolagen
Han tror att utvecklingen med stora koncerner som äger en större del av skolorna gått för långt.
– När vi nu skapat de här stora koncernerna, kommer det inte gå att enbart genom sänkt skolpeng försöka reglera dem så att de beter sig som vi vill. Det finns en uppenbar risk att de istället kommer att bete sig mycket värre om skolpengen sänks. Det kommer att bli ännu färre aktörer på skolmarknaden som vill elevernas bästa och fler som sitter i stora kontor i USA.
Innebär det att vi inte ska sänka skolpengen? Nej det tycker Marcus Larsson är ett måste. Annars kommer koncernerna att fortsätta sin snabba expansion. Men han menar att aktiebolagen måste bort.
– Vill man lösa problemet med alla de här sakerna som människor tycker är dåligt då måste vi sluta ha aktiebolag i skolan.
Vad gör ni om ersättningen till friskolor sänks?
Aprendere
”De operativa kostnaderna för att bedriva en kommunal skola eller en friskola skiljer sig inte särskilt mycket åt. Skolorna behöver betala för behörig personal, lokaler och läromedel. Därav är det ett väldigt oansvarigt uttalande av Lotta Edholm. Det är på övergripande kommunnivå som ansvaret att erbjuda alla elever en skolplats ligger, inte på de enskilda kommunala skolorna. Vi friskolor hjälper gärna till att ta det ansvaret och i mån av plats ställer vi självklart upp och tar emot de elever som behöver en ny skolplats. En sänkning av skolpengen för friskolor skulle självklart påverka våra verksamheter oerhört negativt. Vi kommer följa utvecklingen noga och har i dagsläget inga planer på att lägga ned någon verksamhet” skriver vd Claudia Lindström till Dagens ETC.
Kunskapsskolan
”Vi skulle givetvis behöva anpassa vår verksamhet om skolpengen sänks. Det skulle kräva prioriteringar, men att lägga ner skolor ser vi inte som ett alternativ”, skriver Sofi Klang, kommunikationschef på Kunskapsskolan, till Dagens ETC.
Tellusgruppen
”Tellusgruppen vill inte uttala sig innan ett beslut är på plats”, skriver de till Dagens ETC, angående sänkt skolpeng för friskolor. Lotta Edholm gick själv direkt från styrelsen i Tellusgruppen till sin post som skolminister. Enligt SVT:s granskning har Tellusgruppen växt med 169 procent under de senaste fem åren. Enligt koncernens senaste bokslutskommunike, som kom i förra veckan, skriver de att ”på skolsidan är lönsamheten acceptabel men inte tillräcklig.” De skriver att de måste ”etablera och förvärva fler och större verksamheter”. Enligt SVT har Tellusgruppen bundit sig till väldigt långa hyresavtal vilket kan ställa till med ekonomiska problem om skolpengen sänks.