Nu ska Stockholms stad arbeta organiserat med andra kommuner för att hantera EU-migranternas läger.
– Vi ska jobba med avhysningar framöver, säger Anna König Jerlmyr (M), socialborgarråd i Stockholm stad.
– Det är läskigt att inte ha någonstans att ta vägen när det blir kväll, säger Claudia Sbircea, där hon sitter i Mariatorgets tunnelbana och tigger.
Claudia Sbircea och hennes man Nico är bland de hundratals personer som har drabbats hårt av Stockholms stads, och andra kommuners nya linje mot EU-migranternas läger. Efter Högdalen har de vräkts från Flemingsberg och Helenelund. Och har flyttat fem gånger.
– Jag kom hit för ett bättre liv. Men det verkar inte gå så bra här heller. Efter Helenelund sov vi i en skogsdunge. Nu bor vi i vår väns husvagn. Men utan värme eller filtar.
Claudia Sbircea sitter på samma plats som hon har suttit på till och från i två års tid. Bredvid sig har hon en plastpåse med lugnande medicin. Det tär att tigga och att vara ifrån sina barn, Vandana, 15, och Andrea, 12.
– Det är stressande att sitta här tio timmar om dagen. När jag inte får några pengar tänker jag att mina barn inte får något att äta.
Socialborgarrådet kritisk
Claudia och Nico Sbircea och många andra EU-migranter har fått hjälp av aktivister att flytta till nya platser. Men att bli vräkta från Högdalen slog hårt mot dem.
– De som hade husvagnar kunde flytta dem någon annanstans. Men vi som i flera dagar hade byggt våra skjul var tvungna att lämna allt bakom oss.
Anna König Jerlmyr (M), socialborgarråd i Stockholm, är kritisk till att man hjälper EU-migranter att flytta och bygga upp nya läger.
– Det är ingen långsiktig lösning som hjälper dem. De tvingas bara till en katt och råtta- lek, att jagas mellan kommuner.
Nu ska Stockholms stad arbeta tillsammans med andra kommuner över kommungränserna. För över en månad sedan lade Anna König Jerlmyr fram en ny strategi till Kommunförbundet Stockholms län, KSL, där hon även är ordförande.
– Vi ska ta fram en strategi där vi tillsammans jobbar med avhysningar på bästa sätt. Vi kan inte acceptera dessa boendemiljöer, säger Anna König Jerlmyr.
Strategin innebär att man ska jobba uppsökande före avhysningen och erbjuda tillfälliga boendeplatser.
”Borde samarbeta”
Claudia Sbircea tycker att det är tråkigt att de inte längre kan ställa sina husvagnar eller bo någonstans. Men hon klandrar ingen.
– Det är ert land och ni gör vad ni vill. Jag tycker att ni har varit vänliga nog mot oss när ni har låtit oss få stanna så länge. Jag respekterar lagen. Men polisen är också människor. Säger de åt oss att ge oss av så gör vi det.
Hon anser att svenska och rumänska myndigheter borde samarbeta.
– Ni kan hitta en lösning tillsammans för att hjälpa rumänska tiggare att få jobb i Rumänien, så att vi kan vara nära våra familjer och barn, säger Claudia Sbircea.