– Det är på lokal nivå ansvariga personer ska ge kunskap till alla som ska jobba med oron, som lärare, socialarbetare och polisen, sa Mona Sahlin.
Vid mötet i Hällefors var även representanter från Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora på plats. Daniel Norlander informerade om hur myndigheten kan stötta kommunerna med att ta fram handlingsplaner och hjälpa till med utbildning av personal. Han påpekar att strategier behövs för att skapa förutsättningar för att motarbeta extremismen. Att medborgarna har rätt till att få reda på vad deras kommuner gör i frågan och att det krävs politiskt ledarskap med tydliga riktlinjer.
– Ingen kommun kommer undan. Det behövs en spindel i nätet på varje kommun som vet vad som behöver göras och kan föra ut strategin till annan personal, säger han.
Daniel Norlander fick information under mötet om att det finns högerextremism att arbeta med i Ljusnarsbergs norra del och i södra Ludvika kommun.
– Vi har ingen strategi mot extremism. Det innebär inte att vi inte gör någonting. Det finns så mycket krav på olika planer nuförtiden. Det viktiga är att vi jobbar till exempel med att skolan och fritidsgårdarna är vaksamma på extremtendenser. Vi är en liten kommun som har fullt upp med flyktingsituationen och får jobba med extremismen länsöverskridande, det är så vi små kommuner kan jobba med komplicerade frågor på ett effektivt sätt, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.
”Vi har tagit ett första steg”
Inte heller Lindesberg eller Hällefors har några strategier mot våldsbejakande extremism. Men båda har beslutat sig för att arbeta fram sådana nu efter mötet.
– Vi planerar att ha en sådan strategi färdig till hösten nästa år. I samverkan med polisen ska vi komma överens om hur en sådan ska se ut. I den färdiga strategin ska förutom polisen, även skolan och socialtjänsten involveras, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.
Vice ordföranden för kommunstyrelsen i Hällefors, Christina Johansson (M), var värd för mötet. Hon har också satt igång ett samarbete med polisen.
– Vi har tagit ett första steg med polisen i Karlskoga om att vi ska jobba fram en strategi som tyvärr verkar behövas. Den ska vara färdig nästa höst. Ingen vet var den våldsbejakande extremismen gror men inom kommunen finns det fullt av människor som möter invånarna i sina yrken som inom vården, skolan och socialtjänsten Det gäller att fånga upp signaler på att människor mår dåligt och försöka ta reda på orsakerna bakom, säger hon.
Christina Johansson vill inte att kommunen ska bära hela ansvaret för att upptäcka om den våldsbejakande extremismen gror i samhället.
– Utanför kommunens verksamhet finns föreningslivet och trossamfunden som är viktiga för att fånga upp människor på väg åt det extrema hållet. Egentligen är det en fråga som angår oss alla, säger hon.