Ett modernt livsstilsboende med sportbar, spa och bastu, lovade Attendo. Istället: mediciner som inte delas ut, uteblivna toalettbesök och gamla som inte kan sova på grund av hunger.
Nu säger Härryda upp avtalet med Attendo. Och de är inte ensamma – Linköping har gjort samma sak, och på Gotland råder intagningsstopp. Samtidigt har Attendo satt ett nytt ambitiöst vinstmål för nästa år.
Hälsa och välmående ska stå i fokus. I sin platsannons tecknar Attendo en bild av ett boende som för tankarna till något utöver det vanliga. På Attendo Säteriet i Härryda finns bastu och bubbelbad, sportbar och storbilds-tv. Men det tar bara några månader innan det helt nybyggda boendet istället uppmärksammas för allvarliga brister i verksamheten.
Anställda och anhöriga larmar om personalbrist, om att avdelningar lämnas utan tillsyn på natten, om boende som inte har fått sina mediciner. Kommunens tjänstemän får in uppgifter om att brukare inte får rätt mat, att de inte får gå på toaletten i den utsträckning de behövt, att inkontinensskydd byts för sällan. I tjänsteutlåtandet står det: ”brister som bland annat har lett till att brukare fått frätskador till följd av att de legat i avföring”.
– Det är jätteallvarligt. Bristerna har varit många, men att de till stor del rör patientsäkerheten och omsorgen, själva kärnan i uppdraget, ser vi särskilt allvarligt på, säger Malin Johansson, sektorschef på socialtjänsten i Härryda.
Strax innan sommaren krävde kommunen att Attendo skulle komma in med en åtgärdsplan. Men Attendos plan kan inte godtas, konstaterar kommunen. I torsdags beslutade kommunstyrelsen därför att bryta avtalet med Attendo Säteriet.
– Jag försöker undvika ordet vanvård, men det är svårt att göra det. Det har varit väldigt mycket rapporter om hur de boende haft det, om felaktig medicinering och äldre som inte fått tillräckligt med mat. För mig är det självklart att vi inte kan ha kvar avtalet, säger Patrik Linde (S),vice ordförande i kommunstyrelsen.
Grusat förtroende
Attendo vill trots att avtalet sägs upp fortsätta driva äldreboendet, då med stöd av lagen om valfrihetssystem. Skillnaden är att det blir upp till brukaren att välja att bo där, istället för att kommunen köper ett visst antal platser. Patrik Linde tycker inte att det är någon bra idé.
– Förtroendet för Attendo är grusat. Från vår sida tycker vi inte att man ska samverka med ett företag som har misskött sig så kopiöst.
För bara en månad sedan gjorde Attendo själva en lex Maria-anmälan. Det efter att en boende ramlat och slagit i huvudet, och senare avlidit. I anmälan står att det gjorts en bedömning att patienten inte behöver undersökas av sjuksköterska, och att behandlingen därför blir fördröjd. Händelsen utreds nu av IVO, inspektionen för vård och omsorg. De har även fått ta emot flera andra anmälningar från anhöriga och personal. I en av dem beskriver en anställd situationen som katastrofal, och ”detta är nog det värsta jag varit med om under alla mina verksamma år i vården”. Therese Åberg, regionalt skyddsombud för Kommunal, har själv haft kontakt med flera av de anställda.
– Dom har haft det väldigt tufft. När så mycket inte fungerar blir det en väldigt hög arbetsbelastning. Vi har gjort anmälningar till Arbetsmiljöverket, men det är svårt att säga om åtgärderna verkligen har gett effekt eller bara ser bra ut på pappret.
Ser ett mönster
Enligt Therese Åberg är problemen långt ifrån unika för just det här Attendo-boendet.
– Det här är ett mönster vi ser hos Attendo. Mycket grundar sig i att de i så hög grad använder sig av behovsanställningar. Visst, det är svårt att hitta personal, men det går inte bara att skylla på det, säger hon.
Att det inte bara är Attendo Säteriet som har problem har hon rätt i – förra hösten sa Linköping upp sitt avtal med ett av Attendos äldreboenden, och på ett annat boende i Visby råder intagningsstopp.
– Det har varit brister framför allt när det gäller sjukvårdsinsatserna. De har haft det stökigt med bemanningen och det har gått ut över kvaliteten på omsorgen i så hög grad att jag beslutade om intagningstopp. De måste få ordning på problemen innan vi kan placera fler äldre där, säger Rolf Öström (M), ordförande i socialnämnden i Gotlands kommun.
Även i Linköping och Ånestad vårdboende var bristerna många och stora. Attendo lovade att åtgärda problemen, men när de inte gjorde det sas avtalet upp akut.
– Förra sommaren uppdagades att de inte alls hade uppfyllt det de lovat, och i princip inte vidtagit några åtgärder alls. Därmed fanns inget förtroende kvar för hur man drev vårdboendet, säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.
Att problemen upprepas på flera platser ser varken Therese Åberg på Kommunal eller Patrik Linde (S) i Härryda som någon tillfällighet. Istället är de övertygade om att ett stor grund till problemen är bristande bemanning.
– De är för få, men de är också för många utan utbildning, och för många tillfälligt anställda. När arbetsvillkoren är dåliga, med lägre löner än hos kommunerna och med fler deltidstjänster, är det klart att de får svårare att locka till sig personal. Det går ut både över de anställda och över de boende, säger Therese Åberg.
Den senaste tiden har det gått knackigt för Attendo, sett till hela koncernen. Mycket beror på verksamheten i Finland. En ny bemanningslag gör att de måste ha en viss personaltäthet på sina boenden – och därmed har företagets kostnader ökat. För Attendo i Sverige går det däremot bra. Förra året gjorde bolaget en vinst på drygt 250 miljoner kronor här.
Men målet är att det ska gå ännu bättre. I sin senaste delårsrapport skriver Attendo att de strävar efter att nå en vinstnivå på fyra kronor per aktie. Det är rejält mycket mer än vinsten per aktie 2021, som låg på 1,43 kronor. Patrik Linde tycker att det är uppenbart att vinstjakten leder till underbemanning – och till de problem som uppdagats på flera av bolagets äldreboenden.
– Om man ska göra vinst på en verksamhet måste man så klart se till att ha marginaler. Och det enda man kan tjäna pengar på i princip är att ha färre anställda. Det klart att det leder till att omsorgen brister.