Ett par procent av Sveriges befolkning har en god man, förvaltare eller annan förordnad ställföreträdare som ska bevaka deras intressen. Exakt hur många som får hjälp eller hur många ställföreträdare det finns är det ingen som vet eftersom det saknas ett nationellt register över uppdragen. De flesta gode män och förvaltare hjälper en närstående. Många anmälde sig också när kommunerna efterlyste gode män till ensamkommande. För andra grupper är det svårare. Många kommuner har svårt att rekrytera gode män och förvaltare till de mer komplexa uppdragen, visar ETC:s rundringning till kommuner.
– Det kan handla om människor med missbruk, med psykiska diagnoser eller dubbeldiagnoser, om hemlösa eller ärenden där närstående utnyttjar en anhörig som därför behöver en god man för att tillvarata sina intressen, säger Karolina Ribbestam, enhetschef på överförmyndarenheten i Malmö.
Komplexiteten i ärendena har ökat i takt med att samhället har blivit mer komplicerat, menar hon.
– Människor förväntas klara av allt mer på egen hand, vilket också ökar kraven på ställföreträdarna, säger Karolina Ribbestam.
Många väntar i storstäderna
I Stockholm, Göteborg och Malmö står hundratals personer på väntelistan.
– Vi har svårt att hitta gode män och förvaltare till de mer krävande uppdragen, säger Gunnar Johnsson, chef på överförmyndarverksamheten
i Göteborg.
Ändå har Göteborg en lång tradition av att erbjuda människor med allvarliga psykiska funktionsnedsättningar anställda gode män och förvaltare. En särskild förvaltarenhet med professionella ställföreträdare åtar sig de svåraste uppdragen
i den målgruppen.
– Men det finns fortfarande många som har annan typ av problematik, säger Gunnar Johnsson.
Idag har ett 15-tal kommuner professionella ställföreträdare som kan ta vissa särskilt krävande uppdrag, medan andra kommuner tvekar, då det saknas ett tydligt rättsligt stöd. Enligt lagstiftningen är ställföreträdarskap en ideell verksamhet.
Efter påtryckningar från flera instanser, bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har regeringen aviserat en utredning som bland annat ska se över möjligheterna att lagstifta om en professionalisering för de svåraste uppdragen, men den dröjer.
Följer Göteborgs exempel
Länsstyrelsen i Skåne gav ändå klartecken till Malmö att liksom Göteborg och andra inrätta en förvaltarenhet med anställda ställföreträdare.
– De tuffaste uppdragen är för svåra och tidskrävande för en lekman som förväntas sköta det på sin fritid, mot ett lågt arvode. Vi har omkring 200 personer som behöver en god man på väntelistan idag. Ett antal av dem kommer troligen efter den 1 januari nästa år att få hjälp av anställda gode män och förvaltare, säger Karolina Ribbestam i Malmö.
För andra, som varken kan få hjälp av professionella eller ideella ställföreträdare kan följderna bli svåra.
Vad händer med dem?
– Ja, i sista hand blir det socialtjänstens ansvar att erbjuda dem det stöd de behöver, säger Gunnar Johnsson.