100 000 nya invånare i de berörda städerna, Luleå, Boden, Gällivare, Kiruna och Skellefteå.
För att sätta det i perspektiv motsvarar det en stad i ungefär Södertäljes storlek. Men den stora knäckfrågan återstår och är ännu inte löst – hur ska man locka alla dessa människor att vilja flytta?
– Vi försöker marknadsföra det här så mycket det går. Jag hoppas att folk blir nyfikna på Norrland, börjar läsa på och inser att det inte alls är som i filmen ”Jägarna”. Det finns fantastiskt mycket annat också, säger Christina Storm Wiklander, regionchef.
”Förändra bilden av norr”
Peter Larsson, regeringens samordnare med ansvar för etableringarna i norr är inne på liknade tankegångar.
– Jag samarbetar med kommunerna och vi vill förstärka det som redan finns, men även bygga nytt. I det ingår också att förändra bilden av norr, som lite ”konstig” i södra Sverige. Man ser det som något exotiskt, men uppenbarligen har man kunnat bo där väldigt länge. Det är andra livskvaliteter man får tillgång till, säger han.
Det har nyligen diskuterats att erbjuda flyttbidrag, för att stimulera människor till att röra på sig. Flera har fört fram förslaget, bland andra Vänsterpartiet, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och nu senast Västerbottens landshövding, Helene Hellmark Knutsson. Men Christina Storm Wiklander tror att det kan bli knepigt.
– Jag vet att Norge har lyckats hyfsat bra med att få folk till glesbygden med andra incitament. Det kanske finns andra bättre förslag. Tre månadslöner, vem betalar det? Är det företagen, okej då behöver inte staten gå in. Är det skattepengar blir det svårare.
Andra värden än arbete
Peter Larsson menar att flyttbidrag kan vara ett bra smörjmedel för omställning, men att det är andra saker som är viktigare.
– Det måste finnas bra skolor, bostäder till folk, en attraktiv kulturmiljö och så vidare. Det behövs också en hygglig bredd på arbetsmarknaden så man inte känner sig inlåst i en verksamhet. Att man faktiskt kan byta jobb, säger han.
De gröna industrierna i norr kommer att behöva arbetskraft i form av ingenjörer, operatörer, svetsare och inom bygg de kommande åren. Utöver det kommer det även behövas folk inom vård och omsorg, butik och handel bland annat.
– Egentligen alla yrken, säger Christina Storm Wiklander.
Finns det tillräckligt utbildat folk?
– Nej, inte just nu till alla jobb i Sverige. Men det är en enkel sak att fixa om man ska vara krass, säger hon och fortsätter:
– Arbetsförmedlingen kan lösa påbyggnad upp till ett år och sedan kan universiteten utbilda mot ingenjörer och mer avancerade jobb. Så utbildning är inget stort problem. Det är om folk vill flytta som är utmaningen.
Har man tagit sig vatten över huvudet med den här satsningen?
– Det tycker jag absolut inte. Utan här gäller det att Sverige kraftsamlar och ställer sig bakom. Det här är ett måste för framtidens klimatomställning, säger hon.
Städer-fakta
I Boden vill företaget H2 Green Steel bygga ett fossilfritt stålverk.
I Gällivare satsar gruvdriftskoncernen LKAB på framställning av fossilfri järnsvamp.
I Luleå ska företaget Hybrit bygga ett bergrumslager för fossil vätgas.
I Skellefteå bygger företaget Northvolt en fabrik för tillverkning av litiumbatterier för elbilar.
I Umeå ska SCA expandera sitt pappersbruk.
Bilder: TT och Shutterstock
Dagens ETC gav sig ut på stan för att höra hur huvudstadsborna ser på att bosätta sig i en annan del av landet.
Vad skulle krävas för att du skulle flytta norrut?
Hampus Fors
20 år, jobbar på Järnia och bor i Jakobsberg.
– Att jag får en säker bostad och en bra lön att börja med. Jag har bott i Luleå i tre år och har inga problem med att bo där.
Erika Reents
60, säljare på NK och bor vid Thorildsplan.
– Hade det varit Uddevalla på västkusten hade jag kunnat tänka mig det. Men Norrland, nej. Det är mörkt och kallt året runt nästan.
Abraham Fishatsotn
32, arbetar inom hemtjänsten och bor i Farsta.
– Det är lite kallt på vintern kanske. Jag har jobb här, men om jag inte hade det skulle jag kunna tänka mig att flytta, det är inga problem.
Pauli Sulonen
66, arbetar som busschaufför och bor i Värmdö.
– Det är mest en ekonomisk fråga. Om jag fick 50 000 i månaden skulle jag flytta. Jag skulle inte ha något mot att slippa storstadsstressen och komma ut i naturen.
James Carrico
41, konsult inom finans och bor på Reimersholme.
– Jag har flyttat från New York och det här känns som en liten stad. Jag kan inte gå mindre än Stockholm. Sen trivs jag bra här och stan har allt jag behöver.