Hoppa till innehållet

Smålands Folkblad

Kommunens upphandlingskaos

När kommunen upphandlar hamnar många ärenden hos förvaltningsrätten.
När kommunen upphandlar hamnar många ärenden hos förvaltningsrätten. Bild: BILD: THOMAS JOKINIEMI

Smålands Folkblad

Kommunens upphandling av vuxenutbildningen skulle ha varit avslutad efter årsskiftet. Så blev det inte – över hälften av ärendena har överklagats till domstol. Kommunen tvingas nu ta till nödlösningar för att klara situationen. "Det är väl helt uppenbart att det inte funkar, säger Carin Berggren", moderat ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Kommunens upphandling av vuxenutbildningen skulle ha varit avslutad efter årsskiftet. Så blev det inte – över hälften av ärendena har överklagats till domstol. Kommunen tvingas nu ta till nödlösningar för att klara situationen.
   – Det är väl helt uppenbart att det inte funkar, säger Carin Berggren, moderat ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Sedan 2008 upphandlar Jönköpings kommun all gymnasial vuxenutbildning. Före det var det kommunala Komvux som skötte vuxenutbildningen. Det innebär att det numera är fritt fram för godkända utbildningsanordnare att lämna anbud. Men privatiseringen och den fria konkurrensen ställer till stora problem för kommunen.
Den aktuella offentliga upphandlingen startade efter sommaren 2013. Den var planerad att vara avslutad efter årsskiftet, lagom till starten av vårterminen 2014.
Upphandlingen är dock långt ifrån färdig. Fyra av sju tilldelningsbeslut – utbildningsanordnare som vunnit upphandlingen – har överklagats till förvaltningsrätten. Av företag som inte fick tilldelningsbeslutet.
Där ligger ärendena just nu. När dom faller vet ingen.
– Vi är i ett vänteläge kan man säga. Vad det blir för beslut, det återstår att se. Och det gör att vi helt enkelt inte kan skriva nya avtal, säger Krister Bengtsson, rektor på Vuxenutbildningen.
– Det är en del av den normala processen, att man kan vända sig till domstol och begära överprövning. Innan det är avgjort är vi förbjudna att skriva avtal.
För att reda ut den akuta situationen tvingas kommunen ta till speciallösningar. Befintliga avtal förlängs med tre månader i taget.
– Det är ingen utbildning som är helt och hållet stoppad. Däremot kan vi inte arbeta på det sättet som var tänkt. Så långt det är möjligt försöker vi tillmötesgå den efterfrågan på utbildning som finns.
– Det är krångligt. Det är klart att det blir svårt när vi inte kan skriva avtal. Och det påverkar vår verksamhet att vi inte kan ha ett långt perspektiv, säger Krister Bengtsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Smålands Folkblad!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela hösten

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln