Under många år har frågan om en badbar Svartå drivits av både politiker och allmänheten. Under förra mandatperioden gjordes ett försök med en inhägnad bassäng i själva ån där vattnet skulle hållas rent. Men försöket blev ett fiasko och bad i ån stoppades igen.
Har tagit fram en förstudie
På fritids- och turistnämnden i Örebro kommun har man nu kapitulerat när det gäller att få ån badbar inom överskådlig tid. I stället har det tagits fram en förstudie för hur en ny, grävd sjö nära Hästhagen på Väster skulle kunna se ut.
En sådan badplats skulle kosta cirka 15 miljoner kronor. I det priset ingår en gjuten bottenplatta som fungerar som sjöbotten samt nybyggda omklädningsrum, en kiosk och toaletter. Dessutom måste gräsytorna kring badsjön ställas i ordning.
”Det blir bättre vatten”
Det förslag som förordas ligger vid Åbyparken och är redan detaljplanlagt för ett bad. Något som kan snabba på beslutsprocessen.
– Om beslut fattas om att bygga bad-sjön kan arbetet vara igång nästa år och klart till badsäsongen 2016, säger Lars Johansson (C), ordförande i fritids- och turistnämnden.
Försöket med den inhägnade bassängen, som leddes av Miljöpartiet, kritiserades hårt av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Murad Artin, kommunalråd för V, tycker att det här förslaget är mycket bättre.
– Det blir ett bad i stil med Alnängsbadet men med bättre vatten och rengöring, säger han.
15 miljoner är mycket pengar men Murad Artin tycker att det är en viktig satsning.
– Vi har inte så många sådana här centrala bad som är tillgängliga för örebroarna, säger han.
Problem med bakterier
Miljöpartiet i Örebro tycker att det är bättre att lägga de pengar som finns på att få till en ren Svartå.
– Vill man ha en temporär lösning i väntan på att Svartåvattnet blir renare, kan man använda den gummiduk som kommunen redan har använt. Där finns ju dessutom en färdig strand, kiosk, frisbeebana och camping, tycker Fredrik Persson (MP).
– Att gräva en ny damm vid sidan av Svartån ger troligen stora problem med vattenkvaliteten på grund av fåglar och dålig cirkulation som vid Alnängsbadet. Det skulle snarast alltså vara att, om uttrycket tillåts, kasta pengarna i sjön, säger han vidare.
Svartån har under många år haft problem med för höga halter av tarmbakterier från enskilda avlopp som mynnar ut i ån. Om man får i sig vattnet kan det ge upphov till magsjuka.
”Arbetet går långsamt”
Finns det nu en risk att arbetet med att göra Svartåns vatten renare inte blir lika prioriterat om det satsas på en grävd badsjö? Nej, tror Murad Artin (V).
– Det finns med som en del av kommunens vattenplan att Svartån ska bli badbar. Men visst, arbetet går långsamt, säger han.
Enkät: Vad tycker du om att Örebro kommun planerar att bygga en konstgjord badsjö för 15 miljoner kronor?
Bilder: K-G Ekblom
Ghassan Abdo, Örebro
– Det är helt okej. 15 miljoner är nog vad det kostar att bygga ett sådant bad. Nu åker barnen till Gustavsvik.
Eva Rosmark, Örebro
– Nej, inte för det priset. Vi har ju Gustavsvik och Alnängsbadet. Men muddra ur Hjälmaren vid Rävgången, så har du ju ett bad, säkert mycket billigare. Det vore perfekt!
Marie Eklund, Glanshammar
– Det vore ju suveränt med en ny badsjö, men jag vet inte riktigt om det är värt priset. Det är jätte-tråkigt att man inte kan bada i Svartån. Jag fick en chock när jag flyttade hit och upptäckte att det inte finns något bad i stan.
K-G Ekblom
Ulrika Lindahl