Två domar om rätten till assistansersättning från 2012 och 2015 har gjort det betydligt svårare för personer med funktionshinder att få den assistens de behöver. Det har under lång tid mötts av protester. I dag får cirka 15 000 personer i Sverige assistansersättning. Försäkringskassan har uppskattat att cirka 6 000 av dem skulle kunnat få indraget stöd. Det handlar bland annat om att personer inte fått ersättning för den tid som assistansen inte varit aktiv. Det har betytt att man varit tvungen att planera in när exempelvis toalettbesök ska ske, och ha assistans just de timmarna, vilket varit svårt att få ihop praktiskt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Regeringen har presenterat en rad nya lagar som ska råda bot på problemen och har stoppat indragningarna av stödet. Men Göteborgs stad ska nu ändå utreda vilka kostnader det indragna stödet har inneburit och kan komma att innebära framöver.
Helene Odenjung (L) är glad över beslutet, som initierades av Alliansen.
– Vi tycker det är viktigt att vi kartlägger både omfattning och konsekvenser av de nekade ersättningarna. Även om man nu tillfälligt stoppat det här får det stora konsekvenser för personer som har behov av personlig assistans. Det är ju dels en ekonomisk fråga, men vi behöver också få veta konsekvenserna för de personerna som inte längre får möjlighet till personlig assistans.
– Det finns många skäl till att vi gör det här. Dels handlar det om att SKL och andra krafter uppvaktar regeringen om att här är det personer som hamnar i kläm. Det är stora ekonomiska insatser som behöver göras. Dels handlar det om att får man bara ersättning för de timmar där man behöver hjälp så går det inte att anställda personer för assistansen, och det betyder att de som tidigare kunnat ha ett jobb trots funktionshinder inte längre kan ha det. Det måste finnas vettiga sätt att lösa detta på.
Helene Odenjung menar att utredningen är viktig för att göra frågan mindre abstrakt.
– Ofta pratar man om detta i stora ordalag. Men vi tycker det är viktigt att veta vad det här får för konsekvenser för Göteborg och göteborgarna.
En unik idé
Idén att utreda konsekvenserna av den indragna assistansersättningen lokalt är unik. Men nu ska förslaget skickas ut till politiker runt om i landet och liknande utredningar kan komma att göras i fler städer.
Även de rödgröna röstade för förslaget. Men menar att utredningen inte är helt nödvändig.
– Man ska ta oron på allvar. Vi ser jättebekymmer inom LSS, där försäkringskassans hårdare linje drabbat kommunerna, säger Daniel Bernmar (V).
– Vi tycker nog att kartläggningen inte behövs. men visst, det kan vara klokt. Det sämsta med kartläggningar är att de drar resurser och ibland underskattar man det. Men i det här fallet kände vi att det var viktigt, fyller Ulf Kamne (MP) i.