Kulturhusföreningen ansåg inte att avtalet sagts upp i tid, vilket man tolkar som att gällande avtal löper fram till årsskiftet 2014/2015. Kommunen kontrade med att stämma Kulturhusföreningen. Vinner de kan de avhysa föreningen, om dess ledning inte går med på att bli hyresgäster istället för driftansvariga i Kulturhuset.
Kulturhusföreningen har hittills fått disponera Kulturhuset kostnadsfritt. Samtidigt har man haft rätt att vidareuthyra lokalerna och behålla förtjänsten från detta i föreningskassan. Till detta har man fått ett årligt verksamhetsbidrag om drygt 160 000 kronor.
Väljer föreningen att stanna kvar i Kulturhuset efter kommunaliseringen måste man fortsättningsvis betala hyra, samtidigt som man går miste om såväl bestämmanderätt som hyresintäkter. Enligt kommunens kulturchef kan föreningsbidraget dock ökas, som kompensation för det ekonomiska bortfallet, om föreningen kan visa att den verksamhet man bedriver kräver mer pengar.
Tecknar hyresavtal
Hur det blir är dock ännu oklart. Kulturhusföreningen har ännu inte delgivits, det vill säga tagit emot, kommunens stämning och när det är gjort har man ett par veckor på sig att svara. Först därefter kan tingsrätten sätta ut målet till förhandling.
Kommunen har redan börjat teckna hyresavtal med de föreningar som vill hyra in sig i Kulturhuset framöver. Enligt kulturchef Ella Fronczak är intresset för lokalerna stort och genom att ta över ansvaret för uthyrningen hoppas man från kommunens sida kunna bereda plats för fler föreningar än tidigare i huset. Bokcafét är dock inte en av dem. Den föreningen ska istället avhysas, allt i enlighet med ett beslut i fullmäktige.
Inget intresse
Kulturhusföreningen har hittills inte visat något större intresse för att skriva under något nytt hyresavtal, enligt Ella Fronczak:
– Men vi hoppas fortfarande att de ska stanna kvar och de är välkomna så länge det finns lokaler lediga.
Avtalen som upprättas är preliminära. Exakt när de ska börja gälla bestäms när tingsrätten sagt sitt.
Ju längre denna process drar ut på tiden, desto mer osäkra ser dock de nya juridiska dokumenten ut att vara. När beslutet att säga upp Kulturhusavtalet fattades visade sig både Centerpartiet och Miljöpartiet ha invändningar mot majoritetens förslag om kommunalisering, samtidigt som Socialdemokraterna var helt emot. Förutsättningar för att det på sikt bildas en blocköverskridande majoritet, som är emot en kommunalisering av Kulturhuset, verkar alltså finnas.
Ett fritt kulturliv
Lyckas Kulturhusföreningen hålla sig kvar i fastigheten till i höst, kan man kanske till och med räkna med att få sitta kvar i orubbat bo – i vart fall om oppositionsrådet Ilan De Basso (S), får bestämma:
– När vi vinner valet kommer det inte att vara aktuellt med en kommunalisering av den ideella sektorn, säger Ilan De Basso, som menar att ett fritt kulturliv är en mycket viktig demokratifråga.
– Kulturen ska utmana och i vissa fall också vara en kritisk röst, säger han. Man är ute på en farlig väg om politiker ska avgöra vilka kulturyttringar som ska få finnas.
Från Kulturhusföreningens sida är man inställd på fortsatt kamp för ett föreningsdrivet Kulturhus. Flera nya verksamheter planeras. Enligt Sebastian Dahlander och Jon Heinpalu, styrelsemedlem respektive samordnare i Kulturhusföreningen, har intresset för Kulturhuset, som det drivs idag, vuxit stort sedan kommunen beslutade att ta över. Ett intresse man befarar kommer att svalna i samma stund som kommunen blir huvudman.
– Vår verksamhet bygger på att vi fixar själva och hjälps åt, säger Jon Heinpalu. Vem som helst kan komma hit och känna sig välkommen.
– Vi har fått erbjudande om att fortsätta, men varför skulle man arbeta ideellt åt en verksamhet om man inte får vara med och bestämma?