– Japp, så är det. Vi har haft 4 000 som mål men lyckades öka till 4 500. Vi låter inga platser gå tomma, om någon tackar nej försöker vi tillsätta platsen med någon annan. Sedan har vi fått även grundskolans sommarjobb, de låg på stadsdelarna tidigare. Det är roligt och blir mer likvärdigt över staden.
Vilken sorts jobb är det?
– Alla sektorer inom kommunala verksamheter erbjuder platser: fritids, förskolor, badvärd, administration, lokalvård, parkskötsel. En del unga har någon form av funktionsnedsättning. De får ju lika mycket jobb men det är bra om de skriver att de behöver hjälp med något, då är arbetsplatsen förberedd och kan göra det på bästa sätt för personen.
Hur går urvalet till?
– Det är ett system som matchar. Om man söker alla perioder och kan tänka sig alla typer av jobb då ökar möjligheterna. Ungdomarna måste lämna in utdrag ur belastningsregistret och sedan är det anställningsavtal som vanligt.
Vilka söker?
– Sommarjobben är verkligen ett tvärsnitt av hela Göteborg, inte bara från en stadsdel eller ett område. Mitt uppdrag är att kompetenssäkra men också att motverka segregation. Ungdomarna matchas inte bara i sin egen stadsdel utan ska få träffa andra och se att vi är likadana. Sedan kan vi ju inte skicka dem över hela stan, det ska vara max en timme från dörr till dörr så vi sitter med reseplaneraren. Oftast är det ju första kontakten med yrkeslivet så de ringer in och frågar mycket och är väldigt taggade på att börja jobba. De brukar vara väldigt lyckliga. Lönerna är enhetligt satta; årskurs 9 får 64 kronor i timmen, år ett på gymnasiet får 77 kronor och år två 94.
Jobben kostar 17 miljoner kronor, vad ger de tillbaka?
– De unga får en introduktion till arbetslivet och lön. Det ger självkänsla att tjäna egna pengar. Och de får se andra delar av stan som de kanske inte sett tidigare och får nya vänner. De får se hur det är att jobba som förskolelärare eller undersköterska, förhoppningsvis tycker de att det är roligt, ofta gör de det, och pluggar vidare. Hela staden får mycket tillbaka.
Hur påverkar pandemin?
– Vi kan ju inte placera så många i äldrevården men alla arbetsplatser vi har covidsäkrar vi efter alla lagar och regler. Många ungdomar har varit hemma under pandemin, så det är super att pengar går till att de kan få komma ut i samhället. Den perioden i livet ska man ju träffa andra, det är det som formar en och nu har de inte kunnat göra det under ett år. Det är viktiga pengar.