Läs också: ”Bygg ett nytt miljonprogram”
Örebro kommun är idag den kommun som växer mest efter storstäderna. Under många år byggdes alldeles för lite och bostadsbristen exploderade. Mellan åren 1996 och 2010 fick Örebro omkring 1 000 nya invånare per år samtidigt som det byggdes bara 200 lägenheter om året.
Men någonting har hänt. Mellan 2014 och 2015 fördubblades byggandet av bostäder och ligger nu på en nivå mellan 1 000 och 2 000 bostäder. Och i år räknar kommunen med att det blir ännu fler färdigställda lägenheter. Experter har vallfärdat till Örebro för att studera byggundret. Nu senast finansminister Magdalena Andersson vars regering har lovat att snabba på byggandet i hela Sverige.
Enligt ansvarigt kommunalråd Björn Sundin (S) så finns det två förklaringar till det ökade byggandet.
– För det första äger kommunen mycket mark. Historiskt har vi satsat på att köpa in mark och vi fortsätter att köpa mark. För det andra så är allt klart när vi väl säljer marken för att den ska bebyggas. Byggherrarna behöver inte vänta på överklaganden.
Snabb process
Att kommunen äger marken, som säljs till ett fast pris, betyder att kommunen kan styra hur mycket och var det ska byggas. Kommunen har antagit en handlingsplan för stadens byggande där politikerna har dragit upp de stora linjerna för hur staden ska utvecklas och vilka områden som ska byggas. Utifrån den har det tagits fram flexibla detaljplaner, där det enda som är detaljreglerat egentligen är höjden på bostäderna. Först när det finns detaljplaner så säljs marken. Det enda som byggbolagen behöver göra då är att ansöka om bygglov. De slipper långa processer med överklaganden som kan bli väldigt kostsamma. Något som byggbranschen har efterlyst länge.
– Det betyder att det kan ta några månader från att byggbolagen först kontaktar kommunen till att bygget är igång, säger Björn Sundin.
Kommunen får beröm även av Hyresgästföreningen som driver på nationellt för att det ska byggas fler billiga hyresrätter.
– Örebros satsning på planering gör att det kan byggas billigare. Det är tydligt att det finns en politisk vilja att bygga mycket, säger Jacob Höglund som är bostadspolitisk strateg på Hyresgästföreningen i region mitt.
Kräver billigare bostäder
Men Hyresgästföreningen skulle ändå vilja att det byggdes ännu billigare och att kommunen fortsatte att pressa priserna.
– Jag tycker att de skulle ställa krav på maxhyror i sina upphandlingar, precis som Göteborg har gjort, säger han.
Björn Sundin håller med om att det borde byggas fler billiga lägenheter.
– När det byggs nytt så blir det dyrt och vi riskerar att få stora områden som inte är tillräckligt blandade. Men vi har inte redskapen längre för att sänka priset. Det behövs nationella insatser för att göra hyrorna överkomliga, säger han.