Petra jobbade för ett av de företag i Örebro som kommunen har godkänt och som får utföra tjänster som att städa, tvätta och handla hos äldre. Hon hade inget anställningskontrakt, inget tillägg för arbete på obekväm tid och ingen sjuklön. Hon fick själv betala för städmaterial och själv betala för resorna mellan de äldre. Det slutade med att hon fick betala 1 500 kronor varje månad för att jobba. Och när någon blev sjuk tog företaget aldrig in vikarie.
– De kunde ringa på kvällen långt efter att jag hade slutat och säga till mig att åka ut till en kund. Om jag inte hade tid fick jag höra att det var mitt fel att de gamla fick gå utan mat och att jag gav företaget dåligt rykte, berättade Petra för ETC Örebro under förra våren.
Petra arbetade på Assistansbolaget i Närke AB, ett av de privata företag som utför hemservice på uppdrag av Örebro kommun. Men när kommunen fick reda på under vilka förhållanden Petra och hennes kollegor arbetade så kunde de inte göra någonting. Kommunen hade inte rätt att kräva att företagen har kollektivavtal och därmed inte rätt att kräva en viss lön eller reglerad arbetstid.
Rasmus Persson (C), kommunalråd med ansvar för hemtjänsten och en av de politiker som drev igenom införandet av LOV, lagen om valfrihetssystem i Örebro, tyckte istället att marknaden ska sanera sig själv.
– Jag tycker att man ska använda sig av den makt man har som konsument. Är man intresserad så är det klart att man kan ställa frågan vad de anställda har för löner, sa han då.
I dag är LOV infört i 181 kommuner. Ungefär 70 procent av befolkningen bor i kommuner som har infört valfrihetssystem. LOV betyder att privata företag som uppfyller kommunens krav kan konkurrera om att få utföra tjänster inom hemtjänsten. LOV har stått för en av de största privatiseringarna av den offentliga välfärden under Alliansens regeringstid.
Kan inte kräva kollektivavtal
Och hittills har alltså ingen kommun kunnat kräva att företagen har kollektivavtal. I Örebro har bara vart fjärde företag inom LOV tecknat kollektivavtal. Nu går Örebro kommun in i nästa fas och ska utvidga LOV till att gälla inte bara städning och tvätt utan även själva omvårdnaden i hemtjänsten. Frågan är om de nu kommer att kräva kollektivavtal.
– Ja, jag kan tänka mig att kräva kollektivavtal. Men vi måste vara uppmärksamma på konsekvenserna. Vi vill inte omöjliggöra för mindre enmansföretag, där kollektivavtal inte är aktuella, att delta i LOV till exempel, säger Rasmus Persson.
Fisun Yavas (S), är också kommunalråd och är förste vice ordförande i nämnden för social välfärd i Örebro.
– Så fort vi har den lagliga möjligheten att kräva kollektivavtal så tycker jag att vi ska göra det, säger hon.
Fotnot: Petra heter egentligen något annat. Assistansbolaget i Närke AB är fortfarande kvar som leverantör av servicetjänster i Örebro kommun.