Men trots att antalet nyanlända ökat de senaste åren har många kommunala arbetsgivare dragit ner kraftigt på instegsjobben. 2010 togs det totalt drygt 1 600 beslut om instegsjobb på landets kommuner. Förra året togs bara 812 nya beslut, enligt Arbetsförmedlingen.
Siffran dalade
Sundsvall tillhör de kommuner som dragit ner mest. 2010 hade Sundsvalls kommun 123 nya beslut om instegsjobb. Tre år senare var siffran nere i 6. Därefter har nivån ökat något, men är fortfarande långt ifrån den för fem år sedan (se tabell).
Fram till december 2010 hade kommunen ansvaret för etableringen av nyanlända.
– Då hade vi ett jättebra samarbete med kommunen. Men när ansvaret flyttades till oss drog man sig tillbaka, säger Pär Johansson, som arbetar med etablering för nyanlända på Arbetsförmedlingen i Sundsvall.
Anledningen visar sig vara att Arbetsförmedlingen i sin tur anlitade privata etableringslotsar som hjälpte nyanlända att få arbete. För varje förmedlat jobb, exempelvis på Sundsvalls kommun, fick lotsföretaget en bonus.
– Det kändes omoraliskt att vi satsade resurser på att hjälpa flyktingar och så fick en annan aktör pengar. När vi gör satsningar ska de gå till individen, säger Saleh Dirawi, integrationssamordnare på kommunen.
Öppnar upp för fler
Därför valde kommunen alltså bort instegsjobben. Men i februari sade Arbetsförmedlingen upp avtalet med de privata etableringslotsarna över hela landet. Detta eftersom det fanns en rad tveksamheter kring deras arbetssätt. I stället är det nu Arbetsförmedlingens egen personal som ska förmedla jobben.
Något som nu öppnar för att fler nyanlända kommer att få instegsjobb på Sundsvalls kommun.
– Nu när Arbetsförmedlingen tagit över är vår bedömning att vi kommer att anställa fler. Vi räknar med att ta in 50–60 personer i år, säger Saleh Dirawi.
Samtidigt efterlyser han ett fördjupat samarbete med Arbetsförmedlingen.
– I dag tar det ofta lång tid innan vi får information om vilka personer som flyttat till Sundsvall och har rätt till instegsjobb.
Pär Johansson på Arbetsförmedlingen vill också se ett närmare samarbete.
– Det är något jag önskat hela tiden, men det måste vara ömsesidigt. Helst skulle vi sitta i samma lokaler, säger han.
Instegsjobbet öppnade nya dörrar för Abdullatif Haj Mohammad
– Att bara plugga svenska räcker inte. Jobbet på Kulturmagasinet har gett mig möjlighet att starta om mitt liv, säger han.
Det var i december 2013 som journalisten Adbullatif Haj Mohammad tvingades lämna Syrien för att undkomma förföljelse och tortyr.
Efter att ha läst Svenska för invandrare, SFI, fick han ett så kallat instegsjobb på Stadsbiblioteket i september 2014.
– De behövde någon som kan arabiska. Jag svarar på frågor och hjälper folk till rätta här på Kulturmagasinet.
Språket är viktigt
Tack vare jobbet har han snabbt lärt sig bra svenska. Så bra att han i sommar kunnat arbeta som journalist i åtta veckor på Sundsvalls Tidning.
– Att bara plugga på SFI räcker inte. Man måste vara ute i samhället också, säger Adbullatif Haj Mohammad.
För honom är det ingen tvekan om att jobbet på Sundsvalls kommun öppnat viktiga dörrar.
– När jag är klar med SFI-studierna vill jag läsa medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet. Målet är att kunna bo kvar i Sundsvall.