”Är du nyfiken på att jobba inom förskolan eller skolan fast du inte har lärarutbildning?” Den frågan ställde kommunens utbildningsdirektör Sofie Lindén i en kort reklamfilm på Facebook inför det stundande öppna huset på utbildningskontoret. Vid träffen skulle intresserade få möjlighet att möta förskolechefer och rektorer som har lediga jobb ute, enligt annonsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Inga genvägar till fast anställning”
Att kommunen tar till nya grepp är inte konstigt. På deras hemsida ligger annonser för närmare 100 tjänster inom förskolan och skolan ute. Det handlar om allt från elevassistenter till enhetschefer. Ett 50-tal är grundskollärartjänster. Men även om de flesta tjänsterna enligt annonserna är lärartjänster handlar träffen inte om att rekrytera outbildade lärare till lärartjänster, menar Sofie Lindén.
– Nej, det är inte ett lärarrekryteringsmöte. Den rekryteringen pågår via våra rektorer och annonser som vanligt och det finns inga genvägar till en fast anställning via det här mötet, säger Sofie Lindén.
Kommunen som arbetsgivare
I stället är träffen ett tillfälle att visa vem Norrköpings kommun är som arbetsgivare och vägen till de lediga tjänster som finns i bland annat skolans vikariebank, som barnskötare, elevassistent eller andra tidsbegränsade tjänster. Förra året arrangerades en likande träff.
– Det som hände då var att vi hittade exempelvis nyanlända som hade lärarexamen och som vi kunde lotsa vidare till om hur man kommer in på lärarspåret i Sverige och validerar sin examen här. Vi hittade även lärarutbildade som hade hoppat av yrket och som blev nyfikna på att kanske komma tillbaka och så hittade vi personer som fick vikariat och som sedan har valt att påbörja en utbildning till bland annat barnskötare, berättar Sofie Lindén.
Genom träffen fylldes även platser på till vikariebanken, där det finns personer som kan gå in på bland annat olika kortare lärarvikariat. Även några av dem som har jobbat i vikariebanken har valt att plugga vidare.
– Vissa har haft en högskoleutbildning och varit yrkesverksamma i ett annat yrke, men saknat just den pedagogiska delen, säger hon.
En av dem som gick på förra årets träff är Stina Gunnarsson. Hon är utbildad biolog och hade jobbat som hydrolog i flera år.
– Jag har alltid varit lite sugen på att bli lärare så jag gick till träffen och tänkte att jag får väl se vart det leder, säger hon.
Det som har stoppat henne tidigare var kravet på att vara behörig lärare för att jobba som lärare.
– När de sade att jag ju alltid kunde söka även om jag inte var utbildad, då det ju behövs lärare, så sökte jag en tjänst som matte och NO-lärare på mellanstadiet, berättar Stina Gunnarsson.
Den tjänsten blev tillsatt av en behörig lärare, men Stina Gunnarsson fick i stället ett vikariat som lärare i svenska och engelska på samma skola. Hon tackade ja och har inte ångrat sig.
– Nu har jag sökt en kompletterande utbildning som finns på Linköpings universitet där den som har en annan examen kan läsa in pedagogiken för att bli behörig lärare. Med den utbildningen skulle jag bli behörig gymnasielärare, säger Stina Gunnarsson.