– Kommunen bör hjälpa personalen att göra rätt, säer Pia Blank Thörnroos, rättslig jurist på Skatteverket.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som ETC Göteborg kunde rapportera den 24 juli så har ett tips inkommit till kommunens visselblåsarfunktion om oegentligheter vid det kommunala bolaget Gryaabs biltvätt. Tvätten, som främst är avsedd att tvätta företagets tio fordon, används även av de anställda. Detta är också något som Gryaab tillåter, vilket VD Anders Åström bekräftade i samband med ETC Göteborgs granskning av ärendet.
Visselblåsaren menade också att de anställda använde kommunens spolarvätska i sin egna bilar, något som Anders Åström säger inte stämmer. Enligt Gryaabs protkoll över inköp framkommer heller ingen överdriven användning av spolarvätska.
Anklagelserna från visselblåsaren löd också att personalen tog med sig verktyg hem – och att många av dessa aldrig lämnades tillbaka. Men enligt Anders Åström finns ett system för att se till att de lämnas tillbaka och som fungerar bra.
Redan när tipset inkom bedömde den norska utredningsfirman BDO, som kommunen anlitar externt för att undersöka korruptionsfall som inkommer till visselblåsaren, att de inte skulle utreda det. Men stadsledningskontoret beslutade att göra en egen genomgång av tipset.
"Inga formella fel har begåtts"
Nu har kommunens utredningsgrupp, under ledning av interncontroller In-Anna Knutsdotter, beslutat att avskriva utredningen. Deras slutsats är att inga formella fel har begåtts, men bolaget uppmanas att överväga om det är lämpligt att personalen får nyttja fordonshallen och låna verktyg gratis. Om företaget anser att proceduren ska fortsätta som innan vill utredningsgruppen se tydligare skriftliga regler kring hur det ska fungera. Gruppen väcker också frågan om huruvida förmånerna behöver förmånsbeskattas, och poängterar att företaget måste se till att reglerna efterlevs.
Pia Blank Thörnroos är rättslig jurist på Skatteverket. Hon säger att den svenska skattelagstiftningen slår fast att allt man får av arbetsgivaren är skattepliktigt, oavsett om det är pengar eller något annan form av värde.
– Får man något annat än pengar så värderar man det till vad det skulle kostat att köpa motsvarande förmån. I detta fall kan man ju hyra in sig på en tvätthall och tvätta själv. Den summan det kostar är förmånens värde. Det är en förmån, som ska beskattas, även om det är lite pengar det handlar om.
Det värde som personalen fått bruka den kommunala anläggningen för ska alltså deklareras. Pia Blank Thörnroos menar att kommunen bör ta ett ansvar för att hjälpa sina anställda att göra rätt.
– En så stor arbetsgivare som en kommun, som besitter resurser för att faktiskt göra rätt, har ett ansvar att hjälpa sina anställda när det uppstår denna typ av situation.