Samtidigt som stödet sjunker stadigt håller partiets väljarbas på att förändras. I både riksdagsvalet och EU-valet backade partiet bland arbetare på landsbygd men gick framåt bland tjänstemän i storstäder. Mest tappade Socialdemokraterna i mindre Norrlandskommuner.
– Man ser inte leveransen av någon politik och uppfattar inte att man är hörd, säger Lars-Gunnar Nordlander (S), kommunalråd i Härjedalen där partiet backade från nästan 42 procent till knappt 30 procent i EU-valet.
Ännu sämre gick det i Sollefteå där BB lagts ned efter ett beslut i det socialdemokratiskt ledda landstinget 2016. Partiet fick drygt 35 procent, en minskning med över 13 procent jämfört med 2014. Oppositionskommunalrådet Åsa Sjödén (S) tog strid mot den egna ledningen för att få behålla BB och påpekar att nedläggningen förklarar mycket av tappet i just Sollefteå, men hon ser också flera andra orsaker till att partiet stadigt backar bland arbetare på landsbygden.
– Vi upplever inte att man driver politik för oss i glesbygd. Det kan handla om bensinskatten eller miljöfrågor i stort. Man ska satsa på elbilar men i min kommun som är över 5 000 kvadratkilometer stor finns inte en enda snabbladdare. Flyget blir också dyrare men vi har inte ens fungerande tågtrafik i Sollefteå, säger Åsa Sjödén.
”Dra fram högerspöket”
Lars-Gunnar Nordlander är inne på samma spår och påpekar att hans väljare upplever att de får väldigt lite trots att de betalar mer i skatt än exempelvis stockholmarna. Han tror också att Socialdemokraternas eget idéarbete hämmats av entydigt fokus på bland annat Sverigedemokraterna.
– Historiskt har vi varit väldigt bra på att dra fram högerspöket. Visst, vi har helt andra värderingar än SD så det är inte konstigt att vi inte vill samarbete med dem. Men att säga att ”rösta på oss för någon annan är dålig”, det har hämmat idédebatten i partiet. Vi har varit i opposition två vändor sedan 2006 men fokus har legat på hur vi ska ta tillbaka makten och vi har inte haft en förnyelsediskussion om vilken tid vi är i nu och hur vi ska komma framåt utifrån våra grundläggande värderingar.
Andra partier växer
Flera andra partier har växt på bekostnad av Socialdemokraterna och i Sollefteå gjorde Vänsterpartiet ett kanonval medan Centerpartiet gick framåt i Härjedalen. Gemensamt för båda kommunerna är att Sverigedemokraterna vuxit kraftigt och blivit andra största parti.
– Det är en jättekänslig fråga att många går över till SD. Vi har tagit ett stort ansvar när det gäller invandring eftersom vi har haft många tomma lägenheter och en tom konferensanläggning. Vi tar gärna det ansvaret men nu har Migrationsverket skruvat åt alla kranar och vi får mycket lägre ersättning för sådant som skola och arbete mot våld i nära relationer. Detta betalar istället kommunens budget och det tynger den ganska rejält. Vi får dra in på annat och det märker medborgarna, säger Åsa Sjödén.
Hon menar att det är bråttom om Socialdemokraterna vill vinna tillbaka väljare i glesbygden.
– Magdalena Andersson måste sluta hålla så hårt i plånboken och satsa istället, om vi ska kunna känna oss delaktiga. Man måste gå tillbaka till vanlig, hederlig välfärdspolitik.