– Jag är jätteledsen. Som aktiv politiker jobbar man i stort sett dag och natt för att få bort ett stigma som redan finns i Botkyrka och så har vi en föredetta kommunstyrelseordförande som istället spär på bilden genom rykten. Allt för att kunna behålla makt, säger han när vi slår oss ner.
Den mest spridda mediebilden av Socialdemokraternas medlemsmöte 28 januari i Botkyrka är att det hölls under kuppliknande förhållanden. Nya medlemmar med gängkriminella kopplingar via ABF ska ha varit pådrivande för att avsätta den dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Ebba Östlin. Emanuel Ksiazkiewicz upplever spridningen av en sådan bild som både orkestrerad och välgenomförd.
– Man skrev inte ett inlägg i vredesmod på Facebook som snappades upp av medlemmar utan det var planerade pressmeddelanden, förskrivna inlägg och flera medlemmar i Socialdemokraterna som kändes väldigt koordinerade i hur man skulle lyfta det här för att få maximal spridning.
Däremot stämmer det att antalet medlemmar som dök upp på mötet var ovanligt många. Emanuel Ksiazkiewicz ser det som uppenbart att det hade "jobbats på" att många skulle komma dit.
– Men min uppfattning är att det fanns nyrekryterade medlemmar från båda hållen. Och det var också väldigt många medlemmar som man inte har sett på tio år som dök upp.
Tog du del i det här mobiliseringsarbetet?
– Jag har varit en av de som har kritiserat Ebba Östlins ledarskap relativt öppet i partiorganisationen. Jag har med andra ord pratat med partimedlemmar och fått många frågor kring varför jag varit kritisk. Så ja, på sätt och vis resulterade det nog i att fler medlemmar valde att dyka upp på mötet också.
Emanuel Ksiazkiewicz känner inte till personen som av Aftonbladet och Expressen har uppgetts vara gängkriminell och som deltog i omröstningen av Ebba Östlin men på mötet fanns inte några som helst signaler om att det skulle kunna finnas gängkriminella kopplingar till partiet, säger han.
– Det var inte någon som sa det i talarstolen, till min kännedom gick ingen fram till ordförande, eller till de mötesfunktionärer som fanns där ifrån partidistriktet. De påståendena kom först på lördagskvällen och basunerades sedan ut i media. Om man på allvar hade haft en oro så hade man väl försökt ta hand om det på sittande möte?
Han upplevde själv mötet som känslosamt men att det genomfördes väldigt professionellt. Alla blev noggrant avprickade och en majoritet, 91 personer röstade för att man inte hade förtroende för Ebba Östlin.
– Det är 91 medlemmar för mycket. Som socialdemokratisk ledare, särskilt i den position som Ebba Östlin har haft, så har hon i uppgift att ena partimedlemmarna och driva en sammanhållen politik. Här har hon tvärtom lyckats splittra hela partiet. Det är ett jättestort misslyckande. Att hon inte har avsagt sig sin post trots detta är väldigt allvarligt.
Ebba Östlin var själv drivande för att man skulle rösta om hennes förtroende. Inför omröstningen fördes ett flertal dialoger där hon var även tydlig med att hon kommer acceptera beslutet oavsett utfall.
– Men det stämde inte. Hon stormade ut från mötet och har inte gått att kontakta sedan dess.
Ebba Östlin har inte lämnat in någon avsägelse och hon fortsätter plocka ut lön och har kvar sina förmåner trots att hon inte har Socialdemokraternas förtroende, vilket går emot stadgarna i partiet.
På onsdagen 7 februari skrev kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S) ett öppet inlägg på sin Facebooksida att styrelsen i Norsborg avser att nominera Ebba Östlin som kommunstyrelsens ordförande. Han skrev även att Östlin kan tänka sig det om hon har "medlemmarnas breda och starka stöd".
– Det är oansvarigt. Det har precis varit nästan hundra medlemmar som har sagt att de inte tycker att hennes ledarstil fungerar för Socialdemokraterna. Det är ett tecken på att Ebba Östlin sätter makten före allt, säger Emanuel Ksiazkiewicz.
En del har ifrågasatt om det fanns ett utbrett missnöje kring Ebba Östlins ledarskap. Dels på grund av att hon fått flest personkryss i kommunen och dels för att hon blev omvald som ordförande så sent som i oktober efter valet. Att hon fått många personkryss är inget konstigt menar Emanuel Ksiazkiewicz. Hon var den person som stod högst upp på listan, som fanns på alla affischer och den som lokalbefolkningen kände till.
– Men varför inte kritiken kommit upp tidigare? Det är en fråga jag ställer mig själv också. Jag kanske borde ha varit tydligare. Men jag har ju hela tiden försökt få det att funka ändå. Man har försökt lappa och laga. I arbetslaget har vi uppsökt psykolog för att försöka hantera hennes bristande ledarskap.
I ett helt valår körde kommunpolitikerna bara på. De skulle vinna ett val och det fanns inte tid för svåra interna personkonflikter. Men i november förra året fick Emanuel Ksiazkiewicz nog. Han skrev ett långt Facebookinlägg i en lokal partigrupp att han inte längre kan fortsätta som kommunalråd på grund av Östlins "dysfunktionella ledarskap".
–Jag kände att det under året blev allt tydligare att vi hade bristfälliga underlag till beslut, att Ebba aktivt väljer att runda kollegor och använder sig av tjänstemannalinjen för att få hennes vilja igenom oavsett vad någon annan tycker. Det där var jobbigt att se på.
Emanuel Ksiazkiewicz beskriver beteendet som manipulativt. Ett exempel han nämner var när Ebba Östlin hade en idé om att hon ville dela på en av kommunens nämnder som ingen annan tyckte var en bra idé.
– Hon försökte då tvinga fram förslaget till beslut och härvisa till att hon talat med en person anonymt som tycker att det här är viktigt. Och jag frågade, okej vem då? "Nej det kan jag inte säga. Jag har blivit uppringd av tre personer.” Så här var det ofta, hon försökte hela tiden rättfärdiga sitt beteende genom att säga att hon har pratat med personer anonymt.
När han tidigare försökt lyfta problemen kring Ebba Östlin i gruppstyrelsen har han inte fått gehör. Det gjorde att han ville nå ut med kritiken till partimedlemmarna.
– Det var kanske inte jättebra att göra det på Facebook men jag tycker ändå att det var viktigt att min bild av hennes ledarskap kom fram. För jag vet att det är så många som också har upplevt och känner likadant. Men Ebba är en person som har ett stort kontaktnät. Trampar man henne på fötterna så kan det få konsekvenser. Så jag tror att det är många som har varit rädda att beskriva precis hur hon är.
Förtroendet för Ebba Östlin har utretts en gång tidigare, 2017, endast ett år efter att hon tillträtt som gruppledare i Socialdemokraterna i Botkyrka.
– Men då handlade det snarare om arbetsmiljön för våra politiskt anställda. Politiska sekreterare som sa att de upplevde mobbning och en psykosocial arbetsmiljö som inte fungerade. Då gjorde man en utredning som landade i att hon får en chans till.
En stor portion av kritiken kring nedröstningen av Ebba Östlin har också handlat om ABF. Medlemmar från ABF som även är socialdemokrater ska enligt kritikerna ha velat hämnas för Östlins inblandning i fjolårets nedstängningar av ABF:s fritidsgårdar. Dessa stängdes snabbt efter att en extern utredning visat på oegentligheter, som att man funnit narkotika utanför lokalen och att en person med säkerhetsväst rört sig i lokalerna.
Eftersom Emanuel Ksiazkiewicz själv är privat vän till verksamhetsledaren på ABF har han valt att hålla sig utanför beredningsprocessen av ABF-rapporten. Han har förståelse för att kommunledningen velat agera skarpt på tydligt allvarliga uppgifter. Men han menar att saken nu är utagerad.
– Jag har aldrig hört att någon är intresserad av att varken från ABF-sidan eller kommunens sida att man ska starta upp föreningsdrivna fritidsgårdar igen. Det finns ingen sån ambition. Det är ett rykte som man försöker skapa för att skrämma folk.
Efter Emanuel Ksiazkiewiczs kritiska Facebookinlägg påbörjade styrelsen en utredning av Ebba Östlin. Han valde på grund av det massiva stödet efter det att fortsätta som kommunalråd. Idag vet han inte hur hans kritik och agerande kommer påverka hans egna roll i partiet.
– När jag valde att gå ut och kritisera Ebba Östlin visste jag att det kunde får stora konsekvenser för mig privat. Men jag kände att det var värt att göra det. Jag vill inte lägga min tid och energi på att cementeras in i något jag inte kan stå för, säger han.
Dagens ETC har upprepade gånger sökt Ebba Östlin.