Det som skiljer illegal tobaksförsäljning från många andra brott är att den i hög grad sker via i övrigt helt legala kanaler. Mycket av den tobak som smugglas in hamnar i vanliga livsmedelsbutiker, där den säljs till i övrigt mestadels lagliga medborgare. De grupper som sedan tjänar mest på handeln är däremot på rakt motsatt sida, då det är den organiserade brottsligheten som står bakom mycket av tobakshandeln och som kammar hem de stora vinsterna.
7,4 miljoner cigaretter
Tullen i Malmö beslagtog under första halvåret i år 7,4 miljoner cigaretter som var på väg att illegalt föras in i landet. Hur mycket som hittar in vet ingen med säkerhet. Men den illegala tobakshandeln är en verksamhet som sannolikt genererar miljoninkomster åt dem som står bakom smugglingen.
– Det är mycket pengar till en liten risk. Även när misstänkt tobak har beslagtagits så är det inte enkelt att sedan härleda varifrån varorna kommer. För att få en fällande dom så måste man kunna bevisa vilken typ av brott som har begåtts och att nå dit är svårt, konstaterar Marie Paulie, alkohol- och tobakshandläggare på länsstyrelsen i Malmö.
Svårigheten med att nå fram till fällande domar har fått Malmös och Lunds kommun att gå i täten för ett alternativt sätt att göra den illegala handeln smärtsam för dem som utför den. Under tiden som rättsmaskineriet maler på mot en möjlig framtida rättegång så kan kommunen meddela butikerna att de är förbjudna att handla med den illegala tobaken. Förbudet kopplas till ett vite, som handlarna kan krävas på om de fortsätter handeln.
Avskräckande
I Malmö, där försäljningen av illegal tobak är utbredd, så arbetar kommunen aktivt med att tillsammans med polisen göra så många kontroller som möjligt. Under 2013 fick 17 butiker förbud mot fortsatt handel med illegal tobak. I fem fall bröt handlarna mot förbudet och kommunen gick vidare till förvaltningsdomstolen för att kräva ut viten på mellan 20 000 och 75 000 kronor för butiksägarna. Som högst kan ett sådant vite ligga på 150 000 kronor.
– Vi hoppas att det kan ha en avskräckande effekt, säger Per-Eric Gällblad, samordnare för Malmö stads tobakstillsyn.
Mindre tillslag
Hittills i år har polisen gjort tillsynskontroll i omkring 60 butiker i Malmö och i ett 40-tal av dem har man också hittat något tecken på illegal handel. De beslag som görs i butikerna blir inte färre men mindre till omfånget, vilket enligt polisen tyder på att handlarna har blivit allt försiktigare.
– Tidigare hade de lådor med limpor väl synliga i butiken. Nu har de bara några limpor på plats och förvarar de större mängderna på annat håll, säger Håkan Gustafsson, polisinspektör och ansvarig för polisen tobakstillsyn i Malmö.
Enligt polisen är kopplingen mellan den illegala tobaksförsäljningen och den organiserade brottsligheten tydlig.
– Det krävs mycket pengar och en stor organisation för att ta in hela containrar med cigaretter, säger Håkan Gustafsson.
Exakt vilka summor som den illegala handeln omsätter är inte känt, men vinsterna är stora. Bara den uteblivna skatten beräknas för landet som helhet till flera miljarder varje år och en stor del av denna handel sker i södra Sverige.
Från sina besök i butikerna vet Håkan Gustafsson att de som köper de illegala tobaksvarorna ofta är ungdomar. Andra större kundgrupper är arbetslösa och missbrukare som har ont om pengar och därför inte är så noga med vad de köper.
Förbättrats de senaste åren
Arbetet med att strama åt snaran kring försäljningen av insmugglad tobak har förbättrats under de senaste åren. Polisen och kommunerna samarbetar alltmer med andra berörda som länsstyrelsen, Tullverket och Skatteverket.
Förhoppningar finns om att den tobaksutredning som pågår, som handlar om hur Sverige ska kunna anpassa sig till EU:s tobaksdirektiv, också ska leda till bättre verktyg i arbetet med att stävja den illegala handeln.
– Vi hoppas på bättre möjligheter till spårbarhet av var tobaken kommer ifrån. Det behövs dessutom en tuffare lagstiftning så att den som har sålt illegalt inte längre får sälja någon tobak över huvud taget, säger Marie Paulie.