I söndags hölls en sluten omröstning om LO-samordningen inför avtalsrörelsen, men för många av de stora förbunden sa nej. Därmed kommer de 14 förbunden att gå fram med enskilda förhandlingar nästa år.
– Det är ett misslyckande. Det är dåligt av oss att vi inte lyckats med samordningen, att vi ännu inte funnit en väg framåt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.
Kvinnosatsning en stötesten
Till Dagens Nyheter säger Karl-Petter Thorwaldsson att låglönesatsningen, riktad mot kvinnodominerade branscher, var en av de stora stötestenarna. Tidningen har tidigare rapporterat att Transport vänt sig mot Kommunals anspråk om högre lönepåslag än industrin för 150 000 undersköterskor. Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, hävdar dock att satsningen på jämställda löner inte egentligen var det stora problemet.
– Det är inte orsaken till att det inte blev någon LO-samordning. Skälet är att det har funnits olika uppfattningar om komponenterna i det hela, hur frågan ska lösas. Där har olika förbund olika ingångar, och det har varit svårt att få de horisonterna att mötas, säger hon till Dagens ETC.
Hur påverkar det er att det inte blir någon samordning?
– Vi ser inte att det påverkar oss särskilt mycket. Vi har ett stort stöd från våra undersköterskor, andra medlemmar, fackförbund och ekonomer runt om i landet.
Men på något sätt måste det väl få konsekvenser? Vad var annars poängen med samordningen från början?
– Jag förstår vad du menar, men nu är vi där vi är. Vi kommer att fortsätta driva frågor för våra medlemmar på det bästa och mest konstruktiva sättet. Vi känner ett starkt stöd och hänger inte läpp.
Är det något särskilt fackförbund som satt käppar i hjulet för er lönesatsning?
– Jag vill inte kommentera vad andra fackförbund säger eller gör, men det har inte varit den enskilda frågan om jämställda löner som varit problemet.