– Avgifterna är för låga för att ge en pension som är rimlig i förhållande till slutlönen. För Kommunals medlemmar leder det ofta till att de knappt får mer än de skulle ha fått genom garantipension och bostadstillägg. Vi tycker absolut inte att garantipensionen eller bostadstillägget ska sänkas, men de som har jobbat i 40-50 år ska kunna känna att det gjorde skillnad. Nu är det många som blir arga och ledsna och känner sig lurade, säger Josepha Lindblom.
– Det är så klart inte lätt att göra alla glada och det är dyrt att höja avgiften, men någonting måste göras. Det ska märkas att man har jobbat även om man har haft en vanlig arbetarlön.
Idag är andelen fattiga pensionärer i Sverige högst i Norden och Sverige har fler fattiga pensionärer än EU-genomsnittet, enligt Kommunals rapport.
– Gör man inte stora förändringar i systemet finns ingenting som tyder på att det kommer att ändras, säger Josepha Lindblom.
Vad är viktigast att ändra på i pensionssystemet?
– Pensionerna måste bli högre. Man måste kunna leva som pensionär. Efter ett långt arbetsliv är pensionen ingenting man ska behöva oroa sig för.
– En sak som verkligen hamnar i skymundan och som drabbar många av Kommunals medlemmar är att de som har ansträngande jobb med hög belastning ofta inte orkar arbeta till pensionsåldern. Istället tvingas de lämna arbetslivet i förtid och då är det individen som får ta smällen eftersom dörren till sjukersättningen i princip är stängd. Om man är tillräckligt gammal kan man ta ut ålderspensionen i förtid. Men uppnår man inte åldersgränserna i pensionssystemet är risken att man står helt utan försörjning, vilket riskerar att drabba allt fler när åldersgränserna i pensionssystemet höjs.
”Heltid inte alltid möjligt”
Lindblom förklarar också att en höjd pensionsålder inte är en rimlig lösning för alla.
– Att höja åldersgränserna och rekommendera att folk jobbar heltid är inte alltid möjligt för de av Kommunals medlemmar, som har en fysiskt och psykiskt väldigt krävande arbetsmiljö. De som är utslitna ska inte behöva straffas för det, eller betala med en låg pension i resten av livet.
Det är just den gruppen som hon menar behöver uppmärksammas mer.
– Det funkar inte att bara prata om att vi lever längre och därför måste jobba längre. Olika grupper har olika typer av arbeten och hälsa och hänsyn måste tas till att de har olika möjlighet att jobba länge. Medellivslängden för lågutbildade kvinnor har till och med sjunkit lite. Även den som har jobbat som undersköterska ska kunna ha en bra pension och ha möjlighet att sluta jobba när kroppen inte orkar jobba längre.