LO-facket Kommunal kräver 661 kronor till alla – plus 400 kronor extra till undersköterskor. Kommunal lämnade i måndags över sitt avtalskrav till arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, inför avtalsrörelsen 2016.
– Det är helt avgörande att vi får igenom det här, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund och menar att samtliga parter i nästa års avtalsrörelse måste ta sitt ansvar för att lönegapet mellan män och kvinnor ska minskas.
– Nu är det upp till bevis att vi får en annan lönesättning. Vi måste komma till rätta med värdediskrimineringen av kvinnodominerade yrken, säger hon.
Efterlyser särskild satsning
Industrifacken har enats om att kräva 2,8 procent i löneökning nästa år, vilket blir vägledande för hela avtalsrörelsen. Kommunals krav utgår från industrins men landar högre, på totalt 3,3 procent.
– Systemet har skruvats åt för hårt. Vi behöver komplettera industrins märkning med en satsning på grupper med särskilda behov, som undersköterskorna, säger Lenita Granlund.
Om kravet ska gå igenom måste de som sätter normerna (industrifacken) för löneökningskraven acceptera att Kommunal tar ut mer till de grupper som de valt ut. Medlingsinstitutet har tidigare sagt att är man överens om att någon grupp ska få mer så är det en möjlighet, berättar Lenita Granlund.
– Nu ser vi den möjligheten. Jag uppfattar att vi har ett stort stöd från de andra förbunden i den här frågan, säger hon.
Stora gap
I år visade LO:s lönerapport att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän aldrig varit större, att löneskillnaderna mellan män och kvinnor består och det är arbetarkvinnorna som halkar efter mest. Genomsnittslönen för män är i dag 17 procent högre än kvinnors.
Trots de påtalade skillnaderna lyckades LO-förbunden inte komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Jämställdhetsfrågan splittrade förbunden och LO misslyckades med samordningen, vilket kan innebära en risk för att avtalsrörelsen blir konfliktfylld.
– Vi är överens om vad som måste göras, men inte om hur vi ska göra det, säger Lenita Granlund.
Kommunals nuvarande avtal löper ut den 30 april 2016. Förhandlingar om ett nytt avtal med SKL inleds under vintern/våren.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Avtalsrörelsen
Våren 2015 • LO fastställer gemensamma långsiktiga mål. Förbunden inleder förberedelserna inför avtalsrörelsen.
Hösten 2015 • Ombuden diskuterar vilka frågor som ska drivas och hur man ställer sig till samordning inom LO, som i år misslyckades. Det beslutas istället om enskilda förbundshandlingar. Facken inom industrin begär 2,8 procent i löneökningar.
November/december • Förbunden har möten om sina avtalskrav som kan handla om särskilda förbundskrav.
21 december • Parterna inom industrin utväxlar sina krav. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lägger bud i den kommunala sektorn.
Vintern 2016 • Förhandlingar om nya löner mellan parterna.
31 mars • Ett stort antal avtal löper ut, däribland avtal för anställda i industrin, för lärarna, för handelns anställda, för byggbranschens anställda och för anställda inom transportbranschen.
30 april • Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting löper ut.
Våren 2016 • Om parterna inte kommer överens blir det medling. När avtalet gått ut kan fack och arbetsgivare varsla om konflikt med syfte att sätta press på motparten. När avtalet är klart tar lokala förhandlingar vid där lönerna fördelas på individer.
Källor: Medlingsinstitutet och Kommunalarbetaren