– Jag tror att det har en framtid här då Sverige sitter på väldigt mycket skog och har stora spelare inom skogsindustrin. Folk vill inte läsa tidningar, vilket är bedrövligt, så man ser sig om efter nya möjligheter som att tillverka textil. Det finns väldigt mycket aktiviteter där man bland annat tittar på det tekniskt och marknadsmässigt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Viskos, som också är gjort av träfibrer, finns i affärerna redan i dag, Men man vill komma bort från det då det är problematiskt ur tillverkningssynpunkt med många starka kemikalier.
Vilka fördelar och nackdelar finns?
– Det skulle kunna bli en mer lokal produktion. Det finns säkert nackdelar med det också, men det är positivt ur miljösynpunkt då det innebär kortare transporter. Och trä är förnyelsebart, det växer upp igen. Det skulle kunna vara negativt för dem som inte får tillverka vanliga fibrer och att en större automatisering inte ger lika många arbetstillfällen.
Är trä bättre eller sämre än bomull ur miljösynpunkt?
– Man pratar om en peak cotton på samma sätt som man pratar om peak oil. Vi kan inte odla mer bomull, det är ofta odlingsbar mark som behöver tas i anspråk för mat. Sedan använder man sig av väldigt mycket kemikalier när man hanterar bomull och de flesta typerna är vattenkrävande.
Hur går själva tillverkningen till?
– Man torkar timret så det inte innehåller massa vatten. Träet är hårt så man löser upp det genom att finfördela det till flis. Det behövs jobbiga kemikalier för att kunna lösa upp cellulosan, men när man vält löst ut den, kan man framställa en massa man kan spinna tråd av.
Är det kemikaliemässigt bättre än vid tillverkningen av viskos?
– Ja, det satsar man tydligt på.
Gör kemikalierna att det är skadligt att ha på sig kläderna?
– Nej, problemet sitter vid själva hanteringen vid tillverkningen. Det finns naturligtvis goda och säkra processer, men trots det finns ändå risk för utsläpp. Det är inga problem när tyget har nått konsumenten.
När väntas hela tillverkningsprocessen kunna ske i Sverige?
– Det finns en fabrik i Sverige som gör det första steget men det finns ingen som gör textilmassan. Det görs i Kina och sedan spinns tråden där. Det vore trevligt om någon fabrik i Sverige kan göra det.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.