BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I Angered, höstlovet 2016, har Disa Ananic, 13 år, Vera Borvinski, 14 år, och Evelina Wivänge, 11 år, precis tillbringat en förmiddag i replokalen ihop. De är sammansatta av kollots ledare då Disa vill spela gitarr och sjunga, Vera föredrar basen och Evelina är trummis.
– Jag har spelat trummor också, men jag är nog bäst på bas, piano och fiol, berättar Vera.
Popkollo i många städer
Höstlovskollot är ett av många arrangemang som Popkollo i Göteborg arrangerar. Det är, till skillnad från sommarkollona, ett dagkollo, så det väntar ingen övernattning mellan dagarna den här gången. Marit Bergmans idé har spridit sig och i dag finns det popkollon i massvis av städer runt om i Sverige. Bland ledarna på höstkollot i Göteborg så har två av tre själva varit deltagare i yngre ålder.
– Jag har gått tre kollon själv, och så fort jag fyllde 18 så började jag engagera mig som ledare, berättar Greta Faxberg.
Greta Faxberg har spelat i en rad olika band och konstellationer. För tillfället mest med Shitkid där hon spelar trummor, men hon är även gitarrist.
Engagerad sedan 2010
Kollegan Emma Wättring spelar med både Rome is not a town, som bland mycket annat hypades av Thurston Moore från Sonic Youth när de supportade honom i Stockholm, och i Alice b:s band.
– Jag har varit engagerad i Popkollo sedan 2010. Men då var jag för gammal för att gå själv, så jag blev ledare från början, berättar Emma.
Sedan dess har hon medverkat på åtta olika kollon.
Med sig under det här höstkollot har de praktikanten Nora Rocksén, som själv gick sommarkollot på Tjörn 2013.
– En släkting till mig är engagerad i Popkollo och tyckte jag skulle vara med som ledare också, säger Nora.
Hon spelar själv trummor i bandet Något äkta som hon, något motvilligt, beskriver som "skramlig pop". Det är helt i sin ordning. Inget band någonsin har velat placera sin egen musik i något genrefack.
Disa, Vera och Evelina har inte riktigt kommit så långt än. Men de har redan satt samman en hel låt, vilket är grymt snabbt marscherat för tre nystartade musiker som aldrig har träffat varandra innan.
– Vi utgick från sms vi hade i telefonen och översatte dem till texten, berättar Disa.
Greta Faxberg hjälper till litegrann med rytmen och räknar stadigt till fyra om någon börjar försvinna iväg på villovägar. Men det mesta går som en dans när den nystartade trion spelar upp vad de repat in under senaste timmen.
– Helt fantastiskt! Jag har då aldrig gjort och repat in en hel låt på en förmiddag så här, berömmer Greta.
"Kan vara extremt slitigt"
Under åren har Popkollo fått flera olika förgreningar. Det har testats olika musikgenrer och inriktningar som metal, ljudteknik, film, reportage/tv, hiphop, elektro/beats.
– De får spela precis vad de känner för, men det blir oftast pop och rock. Vi är väldigt medvetna om att verksamheten är väldigt vit och medelklass och det är något vi verkligen kämpar för att ändra på. Det är väl en del av tanken att vi är i Angered nu, säger Emma Wättring.
Verksamheten är dock väldigt ideellt driven. För själva kollot får ledarna betalt, men allt arbete runt omkring gör de för att de brinner för idén.
– Det kan vara extremt slitigt ibland, säger Greta.
– Jo, men samtidigt så går man alltid härifrån med ett lyckligt klappande hjärta, fortsätter Emma.
Deltagaravgift efter inkomst
Popkollos verksamhet finansieras till ungefär en tredjedel av deltagaravgifter, en tredjedel av offentliga bidrag, samarbeten, sponsring och privata donationer och ytterligare en tredjedel av ideellt arbete.
– Deltagaravgifterna är på en glidande skala efter inkomst och annat. Allt mellan 150 till 1 500 kronor kostar det här dagkollot. Fast det är gratis om man bor i Angered. Sommarkollona kostar från 1 500 till 5 000, säger Emma.
Till dem kan man även söka stipendie via Popkollos riksorganisation. Då betalar man bara 500 kronor. Allt för att så många unga tjejer som möjligt ska upptäcka glädjen i att låta kreativiteten flöda i en replokal tillsammans med nya eller gamla vänner.