BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Två dagar i veckan serveras barnen vegetarisk mat, men planen är att snart utöka det till tre dagar i veckan. För den som vill ha vegansk mat finns alltid det alternativet.
– Vi gör ofta veganmat i stället för vegetarisk, eftersom det inte är så stor skillnad proteinmässigt. Vi drar på med lite mer bönor bara, säger Bo Holgersson.
All mat är dessutom lagad från grunden. I köket på Hammarbyskolan Södra tillåts inga halvfabrikat.
– Det vi inte kan laga själva det låter vi bli. Vi gör så för att vi inte vill servera den där industrialiserade maten med en massa tillsatser. Barnen tycker maten är jättebra, men ibland tjatar de om tunnpannkakor eller ketchup. När man förklarar för dem varför de inte kan få det förstår de dock mycket väl, säger Bo Holgersson.
Att barnen serveras vegetarisk mat två dagar i veckan är många av dem inte medvetna om. Men föräldrarna tycker det är toppen.
– Jag pratade med några av dem igår och frågade om de visste att de åt vegetarisk mat. Det hade de inte lagt märke till, de är bara nöjda och glada. Ofta byter vi bara ut köttfärsen mot sojafärs, som när vi lagar tacos till exempel. Föräldrarna har enbart kommit med hurrarop, säger Bo Holgersson.
"Inte dyrare än kött"
Initiativet till den vegetariska skolmaten som tillagas från grunden har tagits av skolans kökspersonal, men skolledningen har uppmuntrat satsningen från dag ett, poängterar Bo Holgersson.
– Vi har fått helt fria händer. Att vi satsar på mer grönt handlar framförallt om hänsyn till klimatet, men även om djurskötseln som ju är helt bedrövlig. Det är så otroligt tråkigt att läsa om hur köttkonsumtionen bara fortsätter att öka. Jag tror att vi alla skulle må bättre av att äta mer grönt, säger han.
Till skillnad från mångas förutfattade mening är det inte heller mer komplicerat eller dyrt att laga helvegetarisk mat.
– Nästa vecka ska vi laga veganburgare i stället för vanliga. Jag tycker inte det är svårare att göra och steka dem än vanliga. Om vi hade kört med veganska halvfabrikat hade det blivit extremt dyrt. Men grönsaker och bönor är ju absolut inte dyrare än kött, säger Bo Holgersson.
Vad anser du om kommunalpolitikerna i Gävle, som har dragit in möjligheten för elever att kunna få veganmat i skolan, främst utifrån argumentet att de inte kan garantera barnens näringsupptag?
– Jag tycker det är tramsigt faktiskt. Skärp er, så känner jag. Så länge man inte har en bamba (skolbespisning, red. anm.) som portionerar upp maten åt barnen och kontrollerar vad de slänger, kan man aldrig säkerställa att de får i sig rätt näring ändå. Det vanliga är ju att barnen tar 70 procent köttbullar och en potatis när de får lägga upp sina egna portioner. Lagar vi en veganmåltid som är baserad på grönsaker vet vi att de får i sig mer näring.