För fem år sedan började Boplats att ta ut en avgift på 100 kronor för att stå i deras bostadskö. Nu finns ett förslag på att höja avgiften till 200 kronor om året.
Bakgrunden är att kommunfullmäktige i vintras röstade igenom ett förslag som innebär att Boplats blir en bostadsförmedling. Det innebär att de ska ta över vissa arbetsuppgifter som tidigare utfördes av fastighetsägarna. För att göra detta kommer deras kostnader att öka från 23 till 40 miljoner kronor och de kommer behöva anställda fler personer. Kommunen kommer inte längre att betala driftsbidrag till bostadsförmedlingen, utan hela verksamheten ska bekostas av medlemmarna.
Oklart hur många som blir kvar
Det är osäkert hur den nya avgiften kommer påverka antalet betalande medlemmar. I sina ekonomiska kalkyler räknar Boplats med att alla 233 000 personer som idag är betalande medlemmar kommer fortsätta att stå kvar i kön. När Boplats år 2014 började ta ut en årsavgift på 100 kronor sjönk dock antalet registrerade med 70 000. Mats Ekblad, ansvarig för strategisk kommunikation på Boplats, tror inte att medlemstappet kommer bli lika stort den här gången.
– Jag tror att de flesta kommer att stå kvar för det är ingen jättestor höjning. Många ser värdet av att stå i en bostadskö.
Kommunstyrelsen tar beslut
Stadsledningskontorets tjänstepersoner menar att den föreslagna avgiftshöjningen kan påverka betalningsförmågan hos personer och hushåll med låg inkomst. De varnar för att ökningen kan bidra till mindre jämställdhet i längden. Idag ska kommunstyrelsen bestämma om årsavgiften ska höjas. Därefter går ärendet vidare till kommunfullmäktige. Förslaget är att den nya årsavgiften ska införas från och med den 1 juli 2019.
Idag sammanträder kommunstyrelsen, som fungerar som Göteborgs regering. Här är några förslag de ska ta ställning till.
Styra upp hemtjänsten
Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår att kommunen ska ta fram en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemen inom hemtjänsten. Man har infört ett nytt mobilt arbetssätt som skulle underlätta för personalen, men enligt de rödgröna partierna har det fått motsatt effekt.
Jubileumsparkens framtid
På bara några år har bassängerna, bastun och restaurangen i Frihamnen har blivit ett populärt besöksmål. Arbetet med Jubileumsparken har tidigare siktat på 2021 då staden fyller 400 år. Nu ska politikerna diskutera om den tillfälliga stadsparken ska bli permanent. Förslaget är att ge parken en budget på 347 miljoner kronor för att göra vissa delar permanenta fram till 2023.
Trygghet innanför Vallgraven
Alliansen gick till val med en rad trygghetsskapande åtgärder. En av satsningarna som redan pågår är att flera nämnder har tagit fram ett gemensamt förslag på hur stadsmiljön kan bli tryggare inom Vallgraven. Några av deras förslag är att anställa fler trygghetsvärdar och att investera mer i belysning och övervakningskameror så att torg och gator upplevs som tryggare. Nu ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till om de ska godkänna dessa investeringar på 100 miljoner kronor, plus årliga insatser på 10 miljoner kronor. Alliansen vill godkänna investeringen medan Sverigedemokraterna är tveksamma med motiveringen att åtgärderna ”inte hanterar roten till det onda”. De rödgrönrosa ser hellre att pengarna går till välfärd och sociala satsningar.