Ute i köket på Stadsskogsskolan i Lindesberg står kommunens kostchef Carita Prim och skolans kökschef Gunilla Impola. Under måndagen hade skolan serverat hjortgryta och det är första gången som Gunilla Impola har serverat viltkött till eleverna.
– Det var lite speciellt och väldigt roligt. Tror att de flesta uppskattade det. Flera lärare kom fram och sade att det var det godaste de hade ätit.
Sedan länge har diskussioner förts inom Lindesberg om att ha mer närodlad mat. Men av flera anledningar, bland annat hur kommunerna har gjort sina upphandlingar, så har det inte varit möjligt.
– Kommuner har lagar och förordningar att följa, det innebär att vi inte bara kan handla livsmedel hur som helst, utan man måste jobba med LOU, lagen om offentlig upphandling. Men som jag ser det ska det inte vara några hinder att handla närodlad och ekologisk mat.
”Krävs långsiktigt tänkande”
Nu i höst ska kommunerna göra nya upphandlingar och då ska de satsa på närområdet.
– Förr gjorde vi stora upphandlingar av flera råvaror samtidigt. Nu kommer vi att gå in och göra en upphandling av bara morötter till exempel och då blir det lättare att handla av lokala producenter.
Men det krävs ett stort intresse bland kommunernas politiker.
– Det blir dyrare att köpa in närodlad mat, men nu har våra politiker gett oss mer resurser. Vi har fått 63 öre mer per portion, det är kanske inte så mycket men det är ett steg åt rätt håll.
Knöl-kommunerna har haft kontakter med LRF, hushållningssällskapet och matproducenter i närområdet och det finns ett stort intresse.
– Men det krävs ett långsiktigt tänkande från oss kommuner.
Under veckan som har varit har de fyra kommunerna satsat på en temavecka i skolan där de har serverat mat med råvaror från lokala producenter och gärna ekologiska råvaror.
– Det har varit roligt att servera mat som är närodlad. Vi serverar alltid bra mat, men det känns roligare att göra det av mat som finns i närheten, säger kökschef Gunilla Impola.
”Kött från djur som haft det bra”
Ute i rasthallen sitter Moa Gunnarsson och Mahboba Zakholi som går i årskurs nio och de gillar idén.
– Jag tycker att det är bra. Det känns bättre att äta mat som kommer från trakten.
Även om hjortgryta kan låta exotiskt så var de inte imponerade.
– Nej, den var inte god. Men jag tycker att de ska fortsätta med sådan här mat, säger Mahboba Zakholi.
Carita Prim visar upp veckans matsedel och det mesta är närodlat och är inte maten från trakten så är den ekologiskt odlad.
– Vi vill bidra till ett mer hållbart jordbruk, gynna bygdens producenter och samtidigt minska klimatpåverkan. Kan vi kommuner visa upp vilka volymer vi vill ha, så tror jag inte att det ska vara några problem. Men det här är en långsiktig satsning och det gäller att få producenter med oss. Men det tror jag inte ska vara några problem, säger Carina Prim.
Vid ett biljardbord står eleverna Måns Ahlmark och Machti Johansson och förbereder sig för lite biljard.
– Våra lärare har berättat att vi ska äta närodlad mat den här veckan, det har väl inte varit så stor skillnad. Men det är väl bra om de köper kött från djur som har haft det bra.