– Jag mår okej. Eller ... Jag vet inte, säger han och slår ut med armarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är en eftermiddag i november. Javid Temori ska åldersbedömas. Först ska visdomständerna röntgas, sedan ska vänstra benets knäled undersökas med magnetkamera. Undersökningen ska ge svar på om han är över eller under 18 år, och resultatet har stor betydelse för hans chanser att få stanna i Sverige i stället för att skickas till Afghanistan.
Han har trots allt sovit helt okej, säger han. Till och med hunnit gå till skolan på förmiddagen, försökt att koncentrera sig på studierna. Och där hade han helst stannat.
– Jag vill inte vara här. Jag tror inte på detta, alla mina kompisar har blivit 18 efter åldersbedömningen, säger Javid Temori.
Två läkare
Det blir snart hans tur. Han får följa med in i ett rum där uppgifterna på kallelsen från Rättsmedicinalverket (RMV) jämförs med namn och nummer på hans LMA-kort, ett slags identitetshandling för asylsökande.
I ett annat rum längre ner i korridoren fixeras han vid en röntgenapparat. Dörren stängs, apparaten sätts i gång. Den snurrar några varv och någon minut senare är det över. En så kallad panoramabild har tagits av Javid Temoris bett.
Bilden skickas sedan, avidentifierad, till två av varandra oberoende tandläkare för analys. Deras uppgift är att bedöma om visdomständerna är fullt utvecklade eller inte, och den bedömningen skickas sedan vidare till RMV som utför åldersbedömningen på uppdrag av Migrationsverket.
På samma sätt som tandkliniken i Göteborg i grund och botten bara är en lejd kamera, är tandläkarna som analyserar dess bilder fristående kuggar i RMV:s upphandlade ålders-bedömningsmaskineri. Bilden tas på en plats och analyseras på en annan.
Den slutliga bedömningen av bilden står RMV själva för. Om båda tandläkarna rapporterar att tändernas slutstadium har uppnåtts, blir det också RMV:s sammanvägda bedömning. Om bara en av tandläkarna kommer till den slutsatsen, görs däremot bedömningen att tänderna inte är fullt utvecklade.
Javid Temoris tandröntgen är klar, och han skrynklar ihop ansiktet i en grimas när hans huvud befrias från fixeringen. Första delen av den medicinska åldersbedömningen är över.
Skrevs upp och ner igen
Trogna ETC Göteborg-läsare känner kanske igen Javid Temoris namn från i somras, då vi berättade om ålderskarusellen han hamnat i. Han kom ensam till Sverige sommaren 2015, registrerades som minderårig men skrevs förra hösten upp i ålder med tre år av Migrationsverket.
Plötsligt var han myndig och förlorade både sin plats på ett hvb-hem och möjligheten att fortsätta på gymnasiet, trots att skolpersonal intygade att han sannolikt var under 18. En tandröntgen bekräftade det, men godkändes inte eftersom den inte gjorts av en rätts-odontolog.
Men lika plötsligt tog historien en ny vändning. I juli i år skrevs Javid Temori tillbaka i ålder, och ansågs åter vara 16 år gammal.
Sedan dess har ingenting hänt i hans asylprocess. Ärendet ligger kvar hos Migrationsverket dit det återremitterades av Migrationsdomstolen på grund av den stora åldersuppskrivningen. Javid Temori bor kvar hos familjen i Kungsbacka där han hamnade efter att ha blivit utslängd från hvb-hemmet, men eftersom han nu är 16 år igen får han gå på gymnasiet.
Det är Migrationsverket som erbjudit Javid Temori möjligheten att styrka sin ålder med hjälp av medicinsk åldersbedömning, men den är i praktiken inte frivillig. Den som motsätter sig undersökningen löper stor risk att bedömas som vuxen, sa dåvarande migrationsminister Morgan Johansson (S) till DN i våras.
Två fristående läkare
Lite senare samma dag, i ett annat väntrum på en annan klinik. Strax ropas Javid Temoris namn upp igen.
Han visas in bakom ett draperi i korridoren, där han får klä av sig allt utom kalsongerna och byta om till en vit, magnetfri rock. Inga metallföremål får följa med in.
Magnetkameran är bokad i tio minuter för Javid Temori. Han läggs på rygg på bordet, vänsterbenets knäled förses med en mottagare, han får en filt över benen och hörlurar med musik att lyssna på innan han skjuts in i kameratunnelns magnetfält.
Kameran tar exakt fem minuter på sig för att skapa en bild av Javid Temoris knäled. Bilden ska visa om knäledens tillväxtzon uppnått slutstadiet eller inte.
Proceduren för att avgöra det är densamma som för visdomständerna – två fristående och av varandra oberoende läkare analyserar bilden, och rapporterar till RMV som gör den slutliga bedömningen. Båda läkarna måste bedöma knäleden som fullt utvecklad för att RMV ska komma till samma slutsats. Om en av läkarna tycker annorlunda ska knäleden inte betraktas som färdigutvecklad.
För RMV:s slutliga rättsmedicinska utlåtande till Migrationsverket krävs dock inte samma samstämmighet. Där räcker det med att antingen visdomständer eller knäled bedömts som fullt utvecklade, för att resultatet ska ”tala för att den undersökta är 18 år eller äldre”.
Bara om varken knäled eller visdomständer visat sig outvecklade, blir utlåtandet att resultatet ”möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.
Det är sedan upp till Migrationsverket att slutgiltigt avgöra om Javid Temori gjort det sannolikt att han är under 18 år. Den medicinska åldersbedömningen är enligt Migrationsverket bara en del i det beslutet – en samlad bedömning ska göras, där Javids berättelse tillsammans med eventuella handlingar och intyg ska tas med.
De flesta bedöms vara över 18
RMV började göra medicinska åldersbedömningar på Migrationsverkets uppdrag i mitten av mars i år. Till och med den 31 oktober hade de fått 10 009 beställningar, och hunnit skicka 7 858 rättsmedicinska utlåtanden. 311 av utlåtandena gällde flickor och kvinnor, resten pojkar och män.
I 6 628 av utlåtandena – drygt 84 procent – har RMV bedömt att resultaten talar för att de undersökta är 18 år eller äldre.
Migrationsverket betalar 4 500 kronor för varje undersökning, enligt RMV. Den summan gäller hela undersökningen, inklusive tandröntgen, knäledsundersökning och de oberoende läkarnas bildanalyser.
Klockan på magnetkameran har tickat ner. De fem minuterna är över, Javid Temori dras ut och får kliva ner från bordet.
– På sätt och vis är det skönt att undersökningen är överstökad, säger han. Men samtidigt: Nu återstår väntan på svar.
Dessutom vet han inte om undersökningen ens behövs längre. Dagen innan presenterade regeringspartierna en uppgörelse om de ensamkommande ungdomarna, som ska ge dem som drabbats av långa handläggningstider en ny chans att stanna i Sverige för att gå gymnasiet.
Javid Temori uppfyller alla kriterier för att omfattas av de nya reglerna. Han letar efter ord för att förklara hur det känns där, på väg ut från en röntgenundersökning som kanske inte ens behövs.
– Dåligt, säger Javid Temori till slut.