I dag träffas alla EU:s 28 ledare, kanske för sista gången. Under en stor del av mötet är det dock de 27 länderna som ämnar stanna i unionen som kommer att mötas, för att diskutera avtal och framtiden för Storbritanniens utträde ur EU.
Ledamöterna oense
Om ett avtal hinner formuleras klart och godkänns av alla EU:s 27 ledare får Boris Johnson ta med sig det hem till London. Där håller parlamentet en extrainsatt lördagssession (för första gången sedan Falklandskriget 1982).
Sedan tidigare är det bestämt att det brittiska parlamentet måste ge sitt godkännande för att ett Brexitavtal ska gå igenom – men hittills har parlamentsledamöterna inte kunnat komma överens om någonting, förutom att de vill ha en förlängd Brexitdeadline. Röstar parlamentet ja till avtalet kan arbetet med att lämna EU under ordnade former börja.
Det är mycket få som bedömer det troligt att parlamentet enas om Boris Johnsons avtal.
EU kan säga nej
Om de långa mötena med EU:s förhandlingschef Michel Barnier inte leder till ett resultat som alla 27 EU-ledare är nöjda med kan EU helt enkelt säga nej. Det betyder dock inte nödvändigtvis att Storbritannien tvingas in i Brexit utan avtal, bara att avtalet måste ändras innan det kan godkännas.
Om Boris Johnson återvänder till London utan avtal kommer han troligtvis att be parlamentet att gå med på att lämna EU utan avtal den 31 oktober, någonting han kommer ha mycket svårt att lyckas med. I stället kommer parlamentet antagligen att kräva att Johnson följer den lagen som instiftades i september och ber EU om en förlängning av deadline – om inget avtal finns på plats och Johnson inte har ansökt om mer tid på måndag så bryter han mot lagen. Detta trots att Boris Johnson tidigare har sagt att han hellre ”ligger död i ett dike” än skjuter upp Brexit ytterligare.
Kan få förlängd deadline
Det är möjligt att EU-ledarna redan nu i veckan kommer att diskutera hur de ställer sig till att ännu en gång förlänga Storbritanniens deadline för att lämna unionen. Enligt vissa läckor har det föreslagits att Storbritannien ska få nio till tolv månader på sig att lämna, men att det då ska krävas ”betydelsefull politisk förändring” – med andra ord, ett parlamentsval, en ny folkomröstning eller båda två.
Även en förlängd deadline kräver dock att alla EU:s 27 ledare är överens. Om en av de 27 lägger in ett veto är det troligt att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal den 31 oktober. Enligt vissa är just detta Boris Johnsons mål – om Storbritanniens deadline inte blir förlängd för att en EU-ledare har sagt nej så kan han föra ut landet ur EU utan avtal den sista oktober, helt utan att själv behöva ta på sig någon skuld.