– Ta mer sats! Och så upp med foten över kanten, instruerar deras pappa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är första gången de är här och egentligen hade de behövt vara lite längre för att klara hindren. Men efter några försök lyckas de klättra över väggen och går rakt på nästa hinder. Det är ett stormaskigt nät som är spänt över en ribba några meter över marken. Även här gäller det att klättra upp på ena sidan och ner på den andra. 9-åriga Vincent trotsar sin höjdskräck och tar sig över på första försöket.
– Jag går på dans och taekwondo så jag tror att det hjälper lite. Men det är ändå svårt att ta sig över hindren, säger 11-åriga Jennifer och klättrar efter sin bror upp i nätet.
Skogshinderbanan i Kallebäck invigdes förra året. Totalt består den av femton hinder där man bland annat ska balansera på spångar, studsa mellan snedställda träplattor och klättra upp-och-ner i ett rep som hänger mellan två stolpar. Här finns en däckbana man ska hoppa igenom och en negativ vägg, det vill säga ett bakåtlutat träplank som man ska klättra över.
Ville aktivera platsen
På en stor grusplan nedanför berget finns boulebanor och en mini-parkourbana. Här kan man också prova på att cykla på en pumptrackbana, där man får fart genom att göra pumpande rörelser i stället för att trampa. Det är fastighetsbolaget Wallenstam som har skapat platsen eftersom de ville att området skulle användas medan de bygger tusentals bostäder på Kallebäcks terasser.
Kvar till 2021
– Vi ska bygga cirka 1 800 bostäder här och ville aktivera platsen, både för de som bor där idag och för att fler ska upptäcka området. Bergets hinderbana, cykelbanan och allt det andra ska spegla tanken och visionen vi har med området, säger Annika Rohdin Reumert som är marknadsansvarig i Region Göteborg.
Aktivitetsområdet togs fram i samarbete med personer som bor i närområdet. De efterfrågade mer liv och rörelse, och förutom hinderbanan kommer de så småningom att få fler restauranger och affärer i området. Enligt Annika Rohdin Reumert har många hittat till området. Wallenstam samarbetar också med flera föreningar och hoppas att det ska skapa ett mer aktivt föreningsliv i Kallebäck. I samband med Göteborgsvarvet ordnar de gemensamma löparkvällar och i augusti har de en kostnadsfri sportskola där barn mellan kan prova bland annat brottning, volleyboll och ridning.
I höst hoppas Wallenstam att detaljplanen för det nya bostadsområdet ska antas, så att de kan börja bygga innan årsskiftet Grusplanen kommer att vara en byggarbetsplats de kommande åren men under tiden kommer aktivitetsytan att finnas kvar.
– Det tar ju lång tid att bygga, så under tiden kommer vi fortsätta ha olika aktiviteter på platsen, säger Annika Rohdin Reumert.
Klättra på stenblock
De stora stenblocken i Utby lockar till sig många klättringsentusiaster. Här är det bouldering som gäller – alltså att man klättrar på klippblock som är max sex meter höga. Klippblocken är indelade efter svårighetsnivå och har namn som Grodan, Kurvan och Jazzbyxa. För mer erfarna klättrare finns också vanliga klättringsleder som Byxspräckareleden eller Spindelapan. När armmusklerna inte orkar längre kan man avsluta med ett dopp i den närbelägna Bergsjön.
Snorkla på Stora Amundön
Längs med snorkelleden på Stora Amundön kan man se strandkrabbor, blåmusslor och strandmusslor. Leden är 200 meter lång och man simmar längs med en lina som går mellan bojar. På några meters djup finns informationsskyltar där man kan läsa om vanliga djur och växter i området. Man behöver egen snorkel och mask och närmaste busshållplatsen är Lillövägen.
Golfa vid Skatås
Frisbeegolf kan vara en frustrerande sport när de små plastskivorna inte åker dit man vill. Om man är beredd att träna upp sina färdigheter finns en 9-hålsbana och 18-hålsbana vid Skatås motionscentrum. Den långa banan är tre kilometer och precis som i vanlig golf gäller det att gå runt på så få kast som möjligt. Det kostar 25 kronor att spela och man kan hyra frisbees på plats.
Skejta bakom Ullevi
Med sina 2 000 kvadratmeter böljande betong är actionsparken mellan Ullevi och Scandinavium ett populärt ställe för skejtare och inlinesåkare. Den byggdes på initiativ av ungdomar och stod färdig år 2009. Här finns gropar och kanter där man förutom skejtboard även kan åka kickbike, inlines och BMX. Under sommaren finns det personal på plats om dagarna och man kan låna utrustning gratis. Varje dag är det gratis skejtskola klockan 10.15 och det finns även ett sommaröppet café.
Orientera mellan checkpoints
Om man vill motionera och samtidigt upptäcka vackra platser kan man testa Orienteringsförbundets projekt Hitta ut. På en detaljerad karta finns olika checkpoints utmärkta och man kan välja om man vill gå, springa eller cykla. Om man registrerar sina hittade checkpoints på deras hemsida kan man vinna priser. I Göteborg finns 100 checkpoints och om man vill ha en fysisk karta över alla så finns det på turistbyråerna och flera av stadens bibliotek.