En kväll på stan slutade med ett brutet revben och en natt i poliscell. Ayob Al Baroni från Libyen misshandlades av ordningsvakter och låstes sedan in av polis mot sin vilja och utan att veta varför.
– Jag har aldrig blivit behandlad på detta sätt tidigare. Trots att jag kommer från kriget i en diktatur, säger han.
En lördagskväll i början på sommaren begav sig Ayob Al Baroni ut i Malmö för att dansa tillsammans med en kompis. De gick till Club Privé på Gustav Adolfs torg, dansade och hade trevligt. Plötsligt fick en vakt syn på honom.
Han berättar att vakten kände igen honom från ett besök på klubben Swing Inn i samma byggnad ett par veckor tidigare. Vakten hade då nekat honom inträde till klubben och sedan tryckt upp honom mot väggen tillsammans med flera andra vakter. När Ayob Al Baroni ringde polisen rekommenderade de honom att glömma incidenten och fortsätta roa sig på något annat ställe.
Misshandlad och iförd handfängsel
Nu sade samma vakt att Ayob Al Baroni inte fick lov att vistas på Club Privé. Ayob Al Baroni berättar att två vakter därefter släpade honom hårdhänt ut på gatan. När han gick tillbaks för att hämta sin jacka i garderoben möttes han av fyra vakter som knuffade, sparkade och slog honom med knytnävarna.
– Jag låg ner, det gjorde ont och de sparkade mot revbenen. När jag skrek gick de. Då jag kom på fötter tog jag upp telefonen och ringde polis, men då kom de tillbaks och satte handfängsel på mig, berättar han.
Samtalet till polisen fullföljdes aldrig. Han fördes istället in i ett rum tillsammans med vakterna. Trots ständiga frågor om vad han har gjort för fel, fick han inget svar utan möttes istället av hånleenden och tvingades sitta på golvet med handfängslen på medan vakterna tog kort på honom med sina mobiler.
– De skrev något och sa att polisen kommer. Jag tänkte att det var bra och att jag skulle få hjälp, säger Ayob Al Baroni.
Hoppades få prata med polisen
När polisen anlände läste de vakternas dokument och berättade för Ayob Al Baroni att han var full och ställde till problem. De ville ta med honom till polisstationen över natten.
– Jag sa att jag inte dricker alkohol, men tänkte fortfarande att någon på polisstationen skulle diskutera med mig om vad som hänt.
Han berättar hur han fortfarande iförd handfängsel blev visiterad på polisstationen och fråntagen telefon, plånbok, skor och bälte.
– Jag frågade hela tiden vad de gjorde och varför jag var där. Jag berättade att jag hade ont och att jag hade brutit ett revben. De svarade endast att jag var full och skulle stanna där över natten och tog in mig i en cell. Jag har aldrig varit i fängelse tidigare, säger Ayob Al Baroni och tillägger uppgivet:
– Det var som att gå in i en svart tunnel och inte veta vart den tar slut.
Anmälan mot polisen lades ner
Förmiddagen därpå öppnades cellen av en polis som sa att han kunde gå hem. Ayob Al Baroni åkte till akuten tillsammans med sin sambo, där det konstaterades att han hade en fraktur på revbenet. Han gjorde dessutom ett alkoholtest som visade att han inte hade någon alkohol i blodet.
Därefter lämnade han in anmälningar, både mot polisen för olaga frihetsberövande och tjänstefel och mot vakterna för tjänstefel.
– Om människor behandlas på det här sättet av polis och vakter är risken att kriminaliteten ökar. Detta skulle säkerligen inte hänt ifall jag var svensk.
Karolina Jeppson
Klubbchef vill inte kommentera
Ärendet mot polisen är nedlagt av åklagaren, men utredning pågår mot vakterna på Club Privé. Nattklubbschefen Emil Dedic vill inte kommentera anklagelserna.
Emil Dedic, nattklubbschef på Club Privé vill inte kommentera uppgifterna från Ayob Al Baroni eller det faktum att en utredning pågår mot klubbens vakter. Han säger att alla är välkomna till Club Privé.
– Alla är välkomna, bara man följer vår dresscode med kavaj, skjorta eller pikétröja.
Det var Christer Ekelund, åklagare på Riksenheten för Polismål, som beslutade att inte inleda en förundersökning mot poliserna.
– Jag har provat för att se om det rör sig om ett brott, men i anmälan och polisens protokoll ser jag inte det, säger han.
Talar du inte med den som lämnat in anmälan?
– Nej, men han har möjlighet att begära en överprövning.
Får inte göra alkotest
ETC Malmö får inte tala med det polisbefäl som utförde bedömningen och skrev protokoll natten som Ayob Al Baroni togs in. Istället berättar Lisa Pleym, pressinformatör på polisen, hur det ska gå till när personer grips.
– En första bedömning görs av patrullen som anländer till platsen. Bedömer de att personen ska omhändertas enligt Lagen om berusade personer (LOB), tar de in personen till stationen vid Davidshall och där gör ett stationsbefäl en andra bedömning.
Hon kan inte uttala sig i det specifika fallet, men säger att personen ska bli informerad om varför han/hon tas in.
– Generellt pratar vi med människor här, lugnt och sansat. Det är min uppfattning att man absolut gör en avstämning, säger hon.
Gör ni inte alkoholtester om personen hävdar att han/hon inte är berusad?
– Vi får inte göra alkoholtester. Det är en bedömningssak. LOB är en vårdande lag. Man ska inte känna sig kriminell.
Ifall man tas in mot sin vilja och inte är berusad kan det knappast handla om ett vårdande syfte?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet.
Karolina Jeppson