KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
– Jag fick mitt svampintresse i början av 80-talet. Det var ett år när det fanns mängder med svamp i skogen, men inga gula kantareller, så jag gick en kurs för att lära mig om andra arter. Året därpå gick jag ytterligare en kurs och sedan började jag själv lära ut om svampar, säger Anki Arvidson medan hon strosar runt bland träden.
Ta en korg – inte en plastpåse
De första svamparna som dyker upp är knallgula trådtickor som växer på en stubbe. Tyvärr inte ätliga, men väldigt vackra och väl värda att fotografera påpekar Anki Arvidson.
– Om man är nybörjare och ska ge sig ut i skogen är det viktigt att ha en korg som är rymlig och luftig. Har man en plastpåse mosas svampen och det kan bli varmt så att bakterier växer till. Folk säger ibland att de blir sjuka av svamp, men det kan bero på att de hanterat den fel.
En bra kniv är också viktigt, gärna med en pensel på baksidan så man kan grovrensa svampen. Då slipper man få med sig dåliga och insektsangripna exemplar hem.
– Det är bra om man lägger svampar man känner till på ett ställe i svampkorgen och sådana man inte känner till på ett annat. Sedan går man hem och kollar vad det är i svampboken. Det är viktigt att ha en ny svampbok eftersom några arter har omvärderats och inte längre anses vara matsvamp.
Anki Arvidson stannar till när hon ser en vackert brun svamp i en glänta.
– Det där är en strävsopp, en bra matsvamp. Om man bara plockat kantareller innan är nästa steg att börja plocka olika soppar. De är lätta att känna igen och det finns inga giftiga. Förutom djävulssoppen, men den finns bara på Gotland och Öland.
Annan svamp i kantarellernas frånvaro
Det är också i svampgruppen soppar som den – enligt de flesta i svampklubben – allra godaste svampen finns: karljohan.
– Det är min favorit! Jag brukar torka den och smula den i rätter som en krydda eller så gör jag en soppa eller en stuvning, säger Anki Arvidson.
De gula kantarellerna lyser med sin frånvaro, men korgen fylls sakta på med kremlor, soppar och champinjoner. Även en rodnande flugsvamp hamnar i korgen.
– Den är faktiskt både ätlig och god, men jag avråder stark att plocka och äta den eftersom det finns stor förväxlingsrisk med andra mycket giftiga flugsvampar. Man ska inte äta någon svamp som man inte är 100 procent säker på att den är ätlig. Det bästa sättet att lära sig är att följa med en svampkunnig person eller gå en svampkurs, Anki Arvidson.
Fyllda korgar efter rundan
Efter en halvtimme i skogen är det dags att dra sig mot återsamlingsstället. Vid Bråvikens strand med utsikt över Lindö kommer deltagarna släntrande med fyllda korgar. All svamp läggs upp på ett stort tyg och sorteras i olika grupper. Det är olika soppar, kremlor, champinjoner, riskor och flugsvampar.
Anki Arvidson och Claes-Göran Nilsson, som också är med i klubben, turas om att prata om fynden och att artbestämma dem. Närmare 70 olika sorter har deltagarna hittat, långtifrån alla ätliga, förstås. Bland läckerheterna på marken ligger det karljohan, fjällskivling, blomkålssvamp, snöbollschampinjon, mandelkremla, läckerriska, flera olika soppar och en tanig gul kantarell.
Ankis karljohan-soppa
500 g färsk karljohansvamp
50 g smör
Svartpeppar
1 1/2 l buljong (svamp eller grönsaksbuljong)
2 dl vispgrädde
1 1/2 msk vetemjöl
1. Skär svampen i små bitar och lägg i en kastrull med smöret. Låt svampen sjuda i smöret tills vätskan kokat bort.
2. Fräs svampen en kort stund, krydda med svartpeppar.
3. Häll på buljongen och koka i ungefär 30 minuter.
4. Gör en redning på mjöl och vatten och tillsätt den tillsammans med grädden. Låt sjuda några minuter och smaka så av med salt och peppar.