– Det kan bara inte komma i papperskorgen, inte efter att det fått så stort stöd. Om ett sådant förslag inte bereds anser jag att Göteborgsförslaget bara är en fars som inte ger något egentligt inflytande, säger göteborgaren Flora Lyson, som har lagt förslaget som fått stöd av 1 400 personer.
Omkring 650 städer och regioner i världen har i dag utlöst klimatnödläge. Göteborg kan bli först ut i Sverige. Storbritannien blev i maj månad första landet i världen att utlysa klimatnödläge och New York har antagit en resolution som ska ses som ett officiellt uttalande utan konkreta åtgärder.
Inte en symbolisk fråga
Flora Lyson ser en risk i att vissa politiska partier i Göteborg kommer att tolka frågan om klimatnödläge lika symboliskt.
– Det finns en risk att en del tror att det bara är en symbolisk fråga, men det är det inte. Det finns en rad konkreta förslag på åtgärder i Göteborgsförslag 839.
Hon vill att Göteborg ska föregå med gott exempel genom att lobba för att även regionen inför klimatnödläge och ta ansvar på lokal nivå genom utsläppsminskningar för att klara 1,5 graders målet, upprättande av lokala riktlinjer, folkbildning och insatser för att främja forskning.
I ett första steg ska politikerna i nämnden bara ta ställning till om frågan ska utredas eller inte och hur. Om ja kommer den tillbaka senare för beslut.
– Jag hoppas att de säger ja, att de ser möjligheterna, säger Flora Lyson.
Hon tror att en strukturell omställning måste ske via politiska beslut och att förändringen ska börja underifrån, på lokal nivå. Att lägga ansvaret på individer för att de flyger eller lita till toppmöten på global nivå har inte gett önskat resultat, konstaterar hon.
– Underifrån tror jag att vi kan skapa förändring om viljan finns och det är upp till bevis nu.
Splittrade partier
I Göteborg har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ deklarerat att de är för att utlysa klimatnödläge, medan andra partier varit skeptiska till det alarmistiska beslutet.
Diskussionerna i partierna inför nämnden har så vitt ETC Göteborg erfar handlat om vad förslaget innebär, liksom vad ett beslut om att utlysa klimatnödläge skulle innebära för staden.
– Vi måste vara överens om hur vi ska agera efteråt så att det inte bara blir tomma ord, men det finns också ett viktigt signalvärde i att utlysa klimatnödläge, att säga att vi gör allt vi bara kan, säger ledamoten Rikard Ledin da Rosa (S).